Nieuwe cavia’s mee naar huis nemen kan leuk zijn, maar u en uw cavia’s zijn misschien een beetje ongerust over wat u te wachten staat.

Cuddling Guinea Pigs

Twee keer zo leuk

Mogelijk heeft u uw cavia’s als een paartje samen gekocht – jonge cavia’s gaan vaak goed samen of u kunt in een opvangcentrum gaan kijken voor een volwassen paartje die ze willen herplaatsen. Ervan uitgaande dat de cavia’s al gewend zijn om samen te leven, is het gewoon een kwestie van zorgen dat de nieuwe cavia’s gemakkelijk kennismaken met hun nieuwe leefomgeving.

Geef ze de tijd om zich aan te passen aan veranderingen door ze een omgeving te bieden die lijkt op de omgeving die ze hadden, en laat ze dan steeds iets langer in hun nieuwe omgeving doorbrengen, totdat ze helemaal gewend zijn. Alles wat u kunt doen om de overgang zo geleidelijk mogelijk te maken, vermindert de stress voor uw nieuwe cavia’s.

Two Guniea Pigs In A Field

Kennismaken met andere cavia’s

Veel cavia’s genieten van een leven samen met andere cavia’s, maar laat ze voorzichtig kennismaken met een andere cavia of een gevestigde groep cavia’s. Hieronder volgen enkele handige tips

  • Zorg ervoor dat u het juiste paartje en groepscombinaties kiest. Klik hier voor meer informatie.
  • Zorg ervoor dat uw nieuwe cavia gezond is en dat de groep dat ook is
  • Zet de nieuwe cavia in een aparte kooi en plaats deze naast de huidige cavia’s. Zo kunnen ze elkaar zien en wennen aan het geluid van elkaar. Misschien wilt u de kooien verder uit elkaar plaatsen en ze na verloop van tijd dichterbij elkaar zetten.
  • Let op positief gedrag zoals positieve geluiden, pogingen om aan elkaar te ruiken en popcorns (sprongen die aangeven dat de cavia gelukkig is). Als u negatief of agressief gedrag ziet, ga dan een stap terug en vertraag het proces.
  • Ruil geurtjes door bodembedekking en speelgoed tussen de kooien te wisselen, zodat uw bestaande cavia’s de nieuwe cavia kunnen ruiken. Het is een geweldige manier om ze te helpen elkaar te accepteren.
  • Voer de cavia’s naast elkaar, maar nog steeds in hun eigen kooien om positieve associaties te creëren.
  • Als het tijd is om elkaar persoonlijk te ontmoeten, doe dat dan op neutraal terrein, zodat niemand het gevoel heeft dat ze hun huis moeten beschermen. Zorg ervoor dat er geen afgesloten gebieden of tunnels zijn waar je nieuwe cavia door een ander in het nauw kan worden gedreven.
  • Zodra iedereen tevreden is, zet u de cavia’s in een pas schoongemaakte kooi. Verwijder alles waarmee een cavia door anderen kan worden opgesloten. Geef ze geleidelijk meer speelgoed of tunnels als alle cavia’s gelukkig lijken.
  • Als de cavia’s vechten, wees dan voorbereid om ze te scheiden door met een dikke handdoek de nieuwe cavia eruit te tillen. Cavia’s bijten niet vaak, maar wel als ze worden aangevallen.
  • Hou de pas gepaarde cavia’s de komende weken goed in de gaten om ervoor te zorgen dat iedereen tevreden is.