Kunnen mannetjes en vrouwtjes cavia’s bij elkaar worden gehouden? Is het beter om een mannetje of een vrouwtje te nemen? Is het verschil eigenlijk makkelijk te zien?

 

Wat is beter als huisdier – een mannetjes of vrouwtjes cavia?

Guinea-Pigs-Pair-Hug

Mannetjes (beren) leven doorgaans iets langer dan vrouwtjes (zeugen), vooral als de vrouwtjes jongen hebben (gehad). Hun karakter is vrijwel gelijk, hoewel mannetjes vaak wat brutaler en daardoor wat makkelijker in de omgang zijn. Vrouwtjes daarentegen staan vaak meer open voor andere cavia’s, waardoor het gemakkelijker is om een levenspartner te vinden.

 

Is het een mannetje of een vrouwtje?

Dit is beter te zien als ze wat ouder zijn – aangezien de mannetjes dan zwellingen hebben om de aanwezigheid van hun testikels aan te geven. Bij zeer jonge cavia’s is het verschil niet altijd duidelijk, dit kunt u dan het beste bij een dierenarts laten controleren. Bij het vrouwtje is de genitale opening Y-vormig en bij mannetjes meer als een i. Maar dit is niet altijd zo voor de hand liggend, vooral als je geen mannetjes en vrouwtjes cavia hebt om te vergelijken. 

Een vrouwtje kan zeer snel zwanger worden, al vanaf een leeftijd van ongeveer drie tot vier weken en moet daarom gescheiden worden gehouden van mannetjes (tenzij deze gecastreerd zijn). Vanaf een leeftijd van 8 maanden mag er niet mee worden gefokt als ze niet eerder jongen hebben gehad, omdat dit kan leiden tot ernstige geboorteproblemen.

Als u een paartje heeft genomen, is het altijd de moeite waard om ervoor te zorgen dat u de juiste combinatie hebt. 

can male and female guinea pigs be kept together?

Beste cavia-combinatie

Het is niet ongebruikelijk om twee of drie beren in hetzelfde hok te houden, die het goed met elkaar kunnen vinden, zolang er veel ruimte is en er geen vrouwtjes in de buurt zijn. Samen opgroeien helpt ook. Onervaren cavia-eigenaren vinden het misschien moeilijk om een volwassen beer bij twee beren die al samen leven, of zelfs een enkele beer, te plaatsen en het wordt over het algemeen niet aanbevolen, hoewel veel fokkers en opvangcentra dit met succes doen. Als er meer dan twee of drie beren in een hok zitten, kunnen de cavia’s ook gaan vechten. Een volwassen beer die alleen zit – misschien omdat zijn levenspartner is komen te overlijden – accepteert vaak eerder een baby als levenspartner, hoewel de koppeling zorgvuldig moet gebeuren. 

Persoonlijkheid speelt een grote rol in de manier waarop beren en zeugen met elkaar overweg kunnen en soms gaat het om kijken welke cavia’s het beste bij elkaar passen. Een andere optie is om cavia’s te houden die elkaar kunnen zien, maar elkaar niet aan kunnen raken. Vrouwtjes kunnen beter in grotere groepen leven, maar een groep van twee of drie kan harmonischer zijn, alhoewel er  soms persoonlijkheidsconflicten kunnen zijn.

Mannetjes kunnen na castratie bij vrouwtjes worden gehuisvest. Sommige vrouwtjes gaan beter met een gecastreerd mannetje samen dan met andere vrouwtjes en de aanwezigheid van een gecastreerd mannetje kan een groep vrouwtjes vriendelijker naar elkaar maken. Welke combinatie u ook maakt, onthoud dat cavia’s kuddedieren zijn en echt interactie met andere cavia’s nodig hebben, al is het maar op snuffel- en gehoorafstand.