Spelen is een geweldige manier om kleine huisdieren bezig te houden en tegelijkertijd hun nieuwsgierige aard tevreden te houden. Maar niet alle kleine dieren zijn hetzelfde, en speelgoed dat goed is voor een hamster, hoeft niet per se veilig te zijn voor een gerbil. Controleer daarom altijd goed of het veilig is, voordat u ze aan uw huisdieren geeft.

Zelf speelgoed maken

U kunt heel eenvoudig thuis speelgoed voor uw huisdieren maken door bijv. toiletrollen te vullen met hooi en snacks. Dit zal uw huisdieren stimuleren om te gaan foerageren, en het helpt ze om de hoeveelheid hooi te eten die ze nodig hebben, zodat hun gebit en spijsverteringsstelsel gezond blijft.

En het hoeft niet bij toiletrollen te blijven! Er zijn genoeg andere materialen die u kunt gebruiken om tunnels en schuilplekken te maken, zoals:

 • Lege papieren keukenrollen
 • Bruine papieren tasjes (onbedrukt)
 • Bruine enveloppen (zonder voorgelijmde rand)
 • Eierdozen (onbedrukt)
 • Ongebleekt sisal-, hennep- of papieren touw
 • Kartonnen dozen (onbedrukt)

Onthoudt wel dat het karton bruin, ongebleekt en zonder kleurstoffen moet zijn!

enrichment

En, als knutselen niet uw ding is, er zijn veel kant-en-klare tunnels en schuilkasten te koop – kies wel de juiste voor uw huisdieren.

U kunt ook heel creatief worden! Hieronder ziet u een voorbeeld van een waslijn met snacks voor konijntjes (of ander kleine huisdieren). Dit speelgoed is geweldig voor uw huisdieren om ze bezig te houden, en u kunt de waslijn ook hoger ophangen om ze in beweging te krijgen – zorg er natuurlijk wel voor dat ze bij de snacks kunnen!

Fotocredit @thesecretlifeofw00andpee

@thesecretlifeofw00andpee enrichment

Knabbels voor chinchilla’s

Chinchilla’s zijn van nature knagers en genieten van dingen om op te knagen. En het is nog goed voor hun tandjes ook! Deze groeien continu en moeten ook slijten door het eten van vezelrijke voeding en snacks om overgroei te voorkomen.

Op hout kunnen chinchilla’s geweldig knagen, en kleine houten stokjes zijn dan ook ideaal voor deze kleine diertjes, omdat ze klein genoeg zijn om op te pakken en vast te houden terwijl ze knagen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat al het hout dat u aan uw huisdieren geeft veilig is (bijv. appel- of perenhout), en zorg er ook voor dat het hout niet is behandeld, gelijmd of geverfd.

Niet alleen chinchilla’s houden van knagen! Konijnen, cavia’s, degoes en hamsters vinden het ook leuk – zorg er wel altijd voor dat de stokjes die u ze geeft veilig voor ze zijn!

Chinchilla Wood

Hamsterwiel

Het hamsterwiel is een van de bekendste speeltjes voor deze kleine diertjes. Het wiel stimuleert lichaamsbeweging en gaat verveling tegen. En niet alleen hamsters vinden zo’n wiel leuk – ook gerbils, degoes en chinchilla’s vinden het vaak leuk om hierin rond te rennen.

Als u een wiel voor uw huisdieren gaat kopen, is het belangrijk om op het volgende te letten:

 • Kies een wiel met stevige zijkanten – want als er openingen in zitten, kunnen teentjes of staartjes gemakkelijk vast komen te zitten en letsel veroorzaken.
 • Kies een wiel dat groot genoeg is voor uw huisdier, aangezien te kleine wielen slecht zijn voor hun rug.
 • Kies nooit een plastic wiel voor gerbils, chinchilla’s en degoes, omdat zij door het plastic heen kunnen knagen!
Hamster Wheel

Snuffelmatten

Relatief nieuw op de markt zijn snuffelmatten. Deze zijn geweldig om het foerageergedrag te stimuleren. In deze zachte, stoffen matten kunnen brokjes of snacks verstopt worden, zodat uw huisdier al snuffelend op zoek moet naar wat lekkers. Het stimuleert dus het natuurlijk gedrag en het gaat verveling tegen!

Fotocredit @nibbit.and.nova

@nibbi

Snacks

Zoals we al zeiden, zijn snacks een geweldige manier om uw kleine huisdieren mentaal en fysiek te stimuleren. Enkele voorbeelden om uw huisdieren bezig te houden, zijn:

 • Snacks om het knagen te stimuleren. Sommige wat grotere snacks kunnen worden gebruikt om kleine huisdieren te laten kauwen en knagen – instinctief gedrag dat ook goed is voor hun gebit. Een voorbeeld van zo’n snack is onze Tiny Friends Farm Stickle met Timothy Hay en Kruiden. Deze stickles zijn gemaakt van heerlijke ingrediënten die van nature rijk zijn aan vezels. Ze kunnen in het hok worden opgehangen, waardoor uw huisdieren op hun achterpoten moeten gaan staan om erbij te kunnen.
Stickles Snacks
 • Snacks met de hand geven. Hapklare snacks zijn leuk om met de hand te geven om zo jullie band te versterken. Onze Selective Naturals Berry of Orchard Loops zijn bijv. heerlijke en gezonde snacks en geschikt voor konijnen, cavia’s, chinchilla’s en degoes. Voor hamsters, ratten, muizen en gerbils kunt u kiezen voor onze Selective Naturals Harvest Loops.
PPN Orchard Berry Loops Award
 • Snacks om het foerageren te bevorderen. En tenslotte kunnen kleine snacks verstopt worden in de bodembedekking, speeltjes, tunnels en schuilplekken om zo het natuurlijke foerageergedrag te stimuleren. Tiny Friends Farm Russel Rabbit Fruities zijn krokant gebakken snacks die een goed voorbeeld zijn van snacks die het foerageren bevorderen. Deze Fruities bevatten appel, aardbei, abrikoos en banaan, waar konijntjes dol op zijn!

Hoewel snacks geweldig zijn als extraatje, moeten ze wel met mate gegeven worden, omdat te veel snacks kunnen leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Snacks zonder toegevoegde suikers zijn het beste voor de gezondheid van uw huisdieren.

Fruities TFF Treats

Snackballen
Deze zijn geweldig om uw huisdieren uit te dagen en te laten bewegen. Deze holle ballen hebben meerdere gaten, die kunnen worden gevuld met fijngehakte groenten of snacks, en uw huisdieren zullen de bal moeten rondduwen om hun beloning te ontvangen. Voor konijnen en andere kleine huisdieren zijn er ook grotere snackballen te koop, zodat ze op hun achterpoten moeten gaan staan om de bal rond te rollen, goed voor de beweging. U kunt de ballen ook vullen met bladgroenten en kruiden, waardoor ze zullen moeten bedenken hoe ze dit eruit kunnen krijgen – een leuke activiteit om ze bezig te houden!

Zo, tot hier ons blog over speelgoed voor kleine huisdieren! We hebben slechts een paar van onze favoriete activiteiten en speeltjes op een rijtje gezet, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Probeer uit te vinden welke vormen van activiteit geschikt zijn voor uw huisdieren en wat ze leuk vinden, want het bezighouden van hun geest en lichaam zal verveling helpen voorkomen!

We zouden het leuk vinden om jullie zelfgemaakte speelgoed te zien! Tag ons in uw foto’s via @Supremepetfoods voor Facebook en #supremepet voor Instagram.