Konijntjes zijn actieve diertjes en ze hebben voldoende ruimte nodig om te rennen, springen en spelen. Dit betekent dat alleen een hok niet genoeg is om ze gelukkig te houden – ze hebben ook een ruimte nodig waar ze naar hartenlust kunnen rondhuppelen. Lees verder om alles te weten te komen over konijnenrennen en voor enkele tips hoe u ze kunt opzetten.

Hoeveel ruimte hebben konijnen nodig?
Om konijnen gelukkig te houden, moeten we hun leefruimte zo inrichten dat ze al het gedrag kunnen vertonen dat ze in het wild ook zouden doen. In hun natuurlijke leefomgeving zijn konijnen energieke diertjes en houden ze zichzelf bezig met rennen, huppelen en ‘binky’s’ maken! Gezelschapskonijnen hebben dus voldoende ruimte nodig om al deze dingen te kunnen doen.

Maar hoeveel ruimte is genoeg? De Rabbit Welfare Association & Fund beveelt een ren van ten minste 3 x 2 meter aan voor een paartje van gemiddelde grootte. De volledige lengte van 3 meter is belangrijk, omdat dit uw konijnen genoeg ruimte geeft om te rennen, in plaats van slechts een paar sprongetjes te nemen. De ren moet ook minimaal 1 meter hoog zijn, omdat konijnen graag op hun achterpoten staan om te kunnen controleren of er geen roofdieren in de buurt zijn. Hoewel dit de minimale afmetingen zijn, zullen konijnen natuurlijk altijd gelukkiger zijn met een nog grotere ruimte, dus denk goed na over hoeveel ruimte u uw kleine vriendjes kunt geven!

Het is ook belangrijk dat konijnen altijd toegang hebben tot hun ren – het is voor hen niet genoeg om het grootste gedeelte van de dag in hun hok te verblijven en af en toe naar buiten te kunnen om te rennen en spelen. Konijnen moeten echt kunnen rondrennen wanneer ze maar willen, dus de ren moet altijd toegankelijk zijn. Als u een aparte ren heeft die niet verbonden is met de belangrijkste leefruimte van uw konijn, dan kan dit een fantastische plek zijn voor wat extra plezier, maar het mag niet meetellen voor hun basis leefgebied van 3m x 2m x 1m.

Hoe zet u een buitenren voor konijnen op?
De minimale ruimtevereisten gelden voor alle konijnen, of ze nu buiten of binnen leven. We zullen het hier hebben over buitenrennen, maar als uw konijnen binnenshuis leven, lees dan ook ons blog over het verzorgen van binnenkonijnen. Daarin vindt u enkele tips voor het opzetten van een fantastische binnenruimte, of zelfs voor het konijnen-proof maken van een hele kamer of een groter gedeelte van uw huis!

Voor buitenkonijnen bestaat de basisopstelling meestal uit een ren die permanent is verbonden met een geschikte schuilplaats om te rusten en slapen. Deze schuilplaats is normaal gesproken een hok, maar dat hoeft niet. Als u creatief bent en de middelen heeft, is het mogelijk om een tuinhuisje om te bouwen tot een konijnenparadijs! Als u voor een hok kiest, dan komt daar veel bij kijken op het gebied van opstelling en onderhoud, dus lees onze 10 toptips om van een hok een thuis te maken als u meer wilt weten.

De schuilplaats kan zich in de ren bevinden of via een tunnel zijn verbonden. Uw konijntjes zullen gelukkig zijn als ze vrij zijn om tussen het slaapgedeelte en de ren te springen wanneer ze maar willen! Voor wat betreft de ren, kunt u een kant-en-klare kopen of er zelf een bouwen. Voor beiden geldt dat u over een paar dingen na moet denken, en de eerste hiervan is veiligheid.

Hoe kunt u een konijnenren veilig houden?

Het is van levensbelang dat uw konijnenren veilig is – u wilt er zeker van zijn dat uw konijntjes niet kunnen ontsnappen en dat roofdieren er niet in kunnen! Vossen, hermelijnen en wezels kunnen een reëel gevaar vormen voor onze konijnen en ze kunnen inbreken in een ren die gemaakt is van zwakkere materialen zoals kippengaas. Dik gaas met een diameter van ten minste 1,2 mm wordt aanbevolen om deze roofdieren buiten te houden, en de gaten moeten smal genoeg zijn om te voorkomen dat kleinere dieren zoals wezels er doorheen kunnen. Gaten die niet groter zijn dan 13 mm breed zijn ideaal, maar als het gaas grotere gaten heeft, kunt u altijd een dubbele laag aanbrengen. Andere veiligheidsmaatregelen zijn onder meer het gebruik van sterke nietjes om het gaas stevig aan het hout te bevestigen en ervoor te zorgen dat alle deuren veilig kunnen worden vastgemaakt. Sommige roofdieren kunnen bouten terugschuiven, dus het is het veiligst om een stevig hangslot bij de in- en uitgangen te gebruiken.

Een laatste punt op het gebied van veiligheid is het feit dat uw konijnen vrijwel zeker aan hun ren zullen knagen! Knagen is een natuurlijk gedrag voor konijnen en het is belangrijk om dit in gedachten te houden. Knaagspeeltjes kunnen helpen om de aandacht van uw huisdier af te leiden van het knabbelen aan de ren, maar is vaak niet voldoende om schade te voorkomen.

Omdat we onze konijnen niet kunnen laten stoppen met het knagen op hun ren, moeten we ervoor zorgen dat het hout van de ren niet behandeld is met een giftig middel, en we moeten ook goed op schade letten, omdat roofdieren op zwakke punten kunnen binnendringen. Alle delen van de ren die verzwakt zijn, moeten onmiddellijk worden gerepareerd.

Waar zet u uw konijnenren neer?

Als u weet welke ren u gaat nemen, is de grote vraag waar u deze moet plaatsen? Afhankelijk van uw buitenruimte, heeft u mogelijk de keuze tussen het plaatsen op een harde ondergrond zoals bestrating of op gras. Konijnen kunnen op beide soorten ondergrond gelukkig zijn, maar er zijn wel een paar zaken waar u over na moet denken.

Als uw konijnen een ren op het gras hebben, kunnen ze op het gras grazen en dit zal helpen om hun gevoelige darmen en tanden mooi en gezond te houden. Konijnen hebben echter de gewoonte om te graven, en als u geen passende voorzorgsmaatregelen neemt, zult u merken dat ze een tunnel hebben gegraven. En roofdieren kunnen zich in de ren graven, en dat is ook gevaarlijk. Strategieën om dit tegen te gaan zijn onder meer de ren regelmatig verplaatsen, een ‘rok’ van gaas of gaas ingraven, of tegels aan de buitenkant van de ren plaatsen. Houd er rekening mee dat konijnen experts zijn in graven, dus zelfs als u denkt dat u genoeg voorzorgsmaatregelen heeft genomen, is het verstandig om te blijven controleren op tunnels.

In een ren met een harde ondergrond kunnen konijnen niet gaan graven, maar ze zullen nog steeds hun natuurlijke instinct om te graven moeten kunnen uiten. Het is dus een goed idee om ze een krat met aarde te geven waar ze van kunnen genieten. U kunt ook ‘graaskratten’ geven die zijn beplant met graszoden, zodat ze ook de voordelen van gras ervaren.

Op welk type oppervlak de ren ook staat, u moet ook rekening houden met het weer. Zorg ervoor dat de ren niet in de volle zon staat en vergeet niet om voor wat beschutting tegen wind en regen te zorgen. Als de ren in de winter modderig en ijzig wordt, kunt u overwegen om ze een alternatieve ruimte aan te bieden, bijvoorbeeld een garage, tuinhuisje of konijnenbestendige binnenruimte.

Wat moet er in de konijnenren aanwezig zijn?

Nadat u de grootte en locatie van de ren heeft uitgekozen en deze veilig heeft opgezet, is de volgende vraag wat er in de ren aanwezig moet zijn. Een lege ren voldoet niet aan alle behoeften van uw konijnen – hieronder een paar dingen die er in moeten:

  • Hellingen en platforms: konijnen hebben een natuurlijk instinct om naar roofdieren uit te kijken, dus ze houden van een uitkijkpost. Op houten platforms, blokken of dozen kunnen uw konijnen goed staan en rondkijken of er gevaar dreigt.
  • Tunnels: aangezien konijnen in het wild in holen leven, zijn tunnels geweldig voor ze.
  • Schuilplaatsen: als prooidieren hebben konijnen schuilplaatsen nodig zodat ze zich veilig voelen. Een schuilplaats kan simpelweg een doos zijn, maar zorg er voor dat deze meer dan één ingang/uitgang heeft, zodat uw konijnen zich niet opgesloten voelen.
  • Kratten om in te graven of in te grazen: zoals hierboven al gezegd, zijn deze belangrijk als de ren op een harde ondergrond staat.
  • Speelgoed: deze zijn gewoon leuk om de ren mee op te fleuren en konijnen houden van afwisseling, dus verwissel het speelgoed zo nu en dan. Sommige speeltjes zoals snoepballen zijn een fantastische manier om natuurlijk foerageergedrag aan te moedigen – u kunt ze vullen met een paar gezonde snacks zoals Selective Naturals Orchard Loops!

Voor wat betreft het foerageren, is het belangrijk om uw konijnenren zo op te zetten dat dit gedrag gestimuleerd wordt, aangezien konijnen in het wild van nature het grootste deel van hun dag bezig zijn met zoeken naar voedsel. Er zijn veel eenvoudige manieren om aan dit natuurlijke instinct tegemoet te komen – bijvoorbeeld door maaltijden over de ruimte te verspreiden in plaats van alleen een voerbak te gebruiken, waardoor etenstijd een veel leukere ervaring wordt. Hooi moet altijd vrij beschikbaar zijn, en het vullen van rolletjes of papieren zakken met lekker en voedzaam hooi zoals Science Selective Timothy Hay of Russel Rabbit Tasty Hay is ook een eenvoudige, maar effectieve manier om uw konijnen bezig te houden!

timothy hay tasty hay orchard loops