Een zonnesteek kan dodelijk zijn bij konijnen, dus het is essentieel om uw konijntjes koel te houden in de zomer. Konijnen kunnen niet zweten of hijgen om hun lichaamstemperatuur te verlagen, dus ze hebben snel last van het warme weer.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat uw konijnen in de zomer oververhit raken …

  • Zorg ervoor dat het hok van uw konijnen op een koele plaats staat, dus in de schaduw
  • Bevries een gedeeltelijk gevulde plastic bidon van 2 liter, wikkel deze in een oude handdoek en plaats deze in het hok van uw konijnen, zodat ze hier tegenaan kunnen gaan liggen
  • Zorg voor zowel een bakje als een fles water en doe er ijsblokjes in om het water koel te houden
  • Plaats een grote keramische tegel of tunnel in het hok van uw konijnen

Als uw konijnen zijn blootgesteld aan de hitte en u maakt zich zorgen dat ze mogelijk een zonnesteek hebben, zijn dit tekenen waarop u moet letten:

  • Een volledig uitgestrekt konijn met uit elkaar gespreide pootjes en een slappe staart
  • Slaperig of gedesoriënteerd
  • Snelle/moeizame ademhaling, tong hangt uit de bek
  • Kwijlen

Het niet eten of drinken kan ook een symptoom zijn, maar onthoud dat als uw konijn ooit meer dan zes uur weigert te eten of te drinken, u onmiddellijk uw dierenarts moet bellen.

Als u denkt dat uw konijn een zonnesteek heeft, moet u hem meteen naar de dierenarts brengen. Onderweg daarheen kan het helpen om de oren en poten van uw konijn nat te maken en het lichaam in een natte handdoek te wikkelen. Gebruik nooit ijs, ijskoud water en dompel een konijn nooit onder om het af te laten koelen.

Bij warm weer is het ook van vitaal belang om uw konijn twee keer per dag te controleren op madenziekte (Myiasis).

Als u deze eenvoudige stappen volgt, zouden uw konijnen de zomer goed door moeten kunnen komen.

Bezoek ons YouTube-kanaal en bekijk onze 5-stappen Essential Rabbit Guide-video’s voor meer informatie over het verzorgen van konijnen. Deel 1 geeft tips over de leefomgeving van uw konijnen en deel drie geeft advies over hun gezondheid.