Het uitgangspunt is dat ze voldoende ruimte hebben. Zo kunt u het verblijf gemakkelijk schoonmaken en voorkomen dat deze te vies wordt.

Buitenkonijnen moeten een ruim hok hebben, een buitenren die gemakkelijk toegankelijk is en een ruimte om zich te kunnen verstoppen. Konijnen worden ook binnen gehouden – soms vanwege bedreigingen door roofdieren of extreme weersomstandigheden en soms omdat mensen dat prettiger vinden. Vaak hebben ze dan toegang tot een grotere ruimte in huis.

Zorg voor een absorberende bodembedekking. Dit voorkomt dat uw konijntjes vies worden als ze in uitwerpselen of urine zitten en het absorbeert ook geurtjes.

Ec-Bedding

Kun je een konijn wassen?

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om een konijn te wassen, omdat ze het stressvol vinden en gemakkelijk gewond kunnen raken. Het kan soms nodig zijn om een bevuild gebied schoon te maken. Een bevuilde en vochtige vacht kan vliegen aantrekken die eieren kunnen leggen, waardoor maden kunnen ontstaan. Deze aandoening wordt Myiasis (huidmadenziekte) genoemd en kan zeer ernstig zijn. Het is dus erg belangrijk om je konijntjes goed schoon te houden.

 

Schone konijnen begint met een schoon hok

Hokken en andere verblijven dienen 1 à 2 keer per week te worden schoongemaakt. Konijntjes zijn van nature schone dieren en zullen over het algemeen hun eigen toiletruimte creëren, die vaker kan worden schoongemaakt. Dit is meteen een goed moment om hun poep te controleren – veel poep of verschillende soorten poep kunnen u veel vertellen over de gezondheid van uw konijntjes.

 U kunt ze ook leren een konijnentoiletje te gebruiken. Dit is zeker een voordeel bij binnenkonijnen, omdat het hen in staat stelt om nauwer samen te leven met hun menselijke metgezellen, zonder dat de vloer afgedekt hoeft te worden.

Een konijnenhok schoonmaken

Zorg er bij een grote schoonmaak voor dat uw konijntjes in een buitenren of in een konijnveilige kamer worden gezet. Verwijder alle bodembedekking, vloerbedekking of hooi. Gebruikt u een bodembedekking van stof, dan kunt u deze wassen, bij voorkeur op een hoge temperatuur om bacteriën te doden. Verwijder de eventuele waterbak, voerbak en speeltjes en was deze in een heet sopje en spoel ze goed af. Borstel dan eerst het vuil weg en schrob vervolgens het hok met heet zeepwater en laat het hok goed drogen.

Als het weer niet goed genoeg is om een buitenhok tijd te geven om te drogen, kunt u ook een konijnveilige desinfecterende spray gebruiken. U kunt deze spray ook gebruiken om speelgoed, hooirekken of andere spullen mee schoon te maken.

 

keep-it-clean-lemon-thumbnail

Als het hok droog is, kan de bodembedekking er weer in. Vervolgens kunnen de schone, gevulde bakjes er weer in en natuurlijk vers hooi. Nu de speeltjes nog en het hok is klaar voor uw konijntjes.

 

Moet ik mijn konijnen borstelen?

Konijntjes verzorgen en wassen zichzelf en hun konijnenvriendje(s). U kunt ze borstelen als dat nodig mocht zijn. Het is dan een goed idee om ze te laten wennen aan de verzorging met een zachte borstel. Dit geeft u ook de kans om ze te controleren op eventuele knobbels of verwondingen.

Langharige konijnen hebben wel een regelmatige vachtverzorging nodig en over het algemeen is dan een kam nodig om het haar te ontwarren en vervilting te voorkomen. De huid van konijnen is erg kwetsbaar, dus verzorgingshulpmiddelen voor honden en katten zijn niet altijd geschikt en wij adviseren u om borstels en kammen te kopen die speciaal zijn ontworpen voor konijnen.

black-