Wordt madenziekte veroorzaakt door vliegen?

Ja, madenziekte bij konijnen, ofwel ‘myiasis’ wordt veroorzaak door vliegen. Een bevuilde vacht of een wond kan vliegen aantrekken die eitjes leggen, waardoor maden ontstaan. In Nederland is de boosdoener meestal de groene vleesvlieg, maar madenziekte kan ook worden veroorzaakt door andere vliegensoorten. Deze akelige aandoening houdt in dat maden zich voeden met vlees- en spierweefsel, meestal rond het achterwerk van uw arme konijn, wat aanzienlijke schade kan aanrichten. Dit is buitengewoon pijnlijk en kan ervoor zorgen dat uw konijn in shock raakt. Indien het niet snel wordt behandeld, kan het dodelijk zijn. Lees verder voor al onze weetjes over madenziekte en bel bij twijfel altijd uw dierenarts voor advies.

Weetjes

 • Iedere vlieg kan tot 200 eitjes leggen
 • Maden kunnen binnen 9 uur uit de eitjes komen
 • Maden kunnen binnen 24 uur na het leggen van de eitjes door de vlieg uw konijntje verwonden

Fabeltjes

 • Maden infecteren alleen bestaande wonden. ONJUIST – hoewel maden erom bekend staan dood of beschadigd weefsel op te ruimen, zullen ze zich ook voeden met gezond weefsel. Een wond vergroot de kans op madenziekte, maar alleen omdat het meer vliegen aantrekt om hun eitjes te leggen.
 • Madenziekte bij konijnen komt alleen in de zomer voor. ONJUIST – madenziekte komt tijdens de zomermaanden vaker voor en wij raden u aan om in deze tijd van het jaar extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Konijnen kunnen echter tijdens elk seizoen madenziekte ontwikkelen en u kunt het beste dagelijks uw konijn controleren, ook in de wintermaanden.
 • Binnenkonijnen krijgen geen madenziekte. ONJUIST – die vervelende vliegen kunnen bijna overal komen, en een besmetting met maden kan gebeuren dankzij één enkele vlieg die eitjes op een konijn legt. Hoewel binnenkonijnen minder risico lopen, kunnen ze nog steeds madenziekte krijgen.
green-bottle-fly

Madenziekte voorkomen is beter dan genezen

Het goede nieuws is dat u meerdere dingen kunt doen om het risico op madenziekte bij uw konijn te verkleinen. Een van de beste manieren is om uw konijn en zijn leefomgeving schoon en droog te houden. Gebruik hiervoor huisdiervriendelijke schoonmaakproducten. Hieronder volgen nog enkele tips:

 • Controleer uw konijn dagelijks, vooral zijn achterwerk. Let verder op dingen die vliegen aantrekken. Dit kan urine of ontlasting zijn die vastzit in hun vacht en die u voorzichtig dient af te vegen. Als u een wond ziet of tekenen van madenziekte, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.
 • Verzorg de vacht van uw konijn regelmatig, indien hij/zij dat om welke reden dan ook zelf niet goed doet/kan. Dit kan komen door onder meer ouderdom, artritis, overgewicht of gebitsaandoeningen. Als het achterwerk vies is, dan moet dat minstens twee keer per dag worden schoongemaakt met lauw water.
 • Geef uw konijn een uitgebalanceerde, vezelrijke voeding. Meer dan 70% dient uit hooi van goede kwaliteit te bestaan – onze Russel Rabbit Tasty Hay en Science Selective Timothy Hay zijn goed keuzes. Te veel verse groenten of fruit kan diarree veroorzaken, een risicofactor voor madenziekte. Melasse is ook een ingrediënt dat u moet vermijden in de voeding van uw konijn, omdat dit spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. U kunt dus het beste kiezen voor voeding zonder toegevoegde suikers.
 • Bescherming van het hok kan ook helpen. Overweeg om horren te plaatsen en om van nature insectenwerende planten in de buurt van het hok te planten, zoals rozemarijn of pepermunt.
 • Informeer bij uw dierenarts naar geschikte bestrijdingsmiddelen. Gebruik deze producten in combinatie met de bovenstaande tips, niet in plaats van.

Hoe madenziekte bij konijnen te behandelen

Madenziekte is een spoedgeval en kan dodelijk zijn. Het ontwikkelt zich erg snel en is een groot probleem als het niet snel wordt behandeld. Als u tekenen van madenziekte ziet, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts voor advies. Er bestaan geen geschikte thuisbehandelingen voor madenziekte, dus veterinaire zorg is heel belangrijk. Uw konijn zal waarschijnlijk worden opgenomen en geschikte pijnstillers krijgen. Het kan ook zijn dat hij vocht nodig heeft tegen de shock. Alle maden en eitjes moeten onder narcose worden verwijderd en het kan nodig zijn dat de vacht op bepaalde plaatsen wordt weggeknipt.

Madenziekte bij konijnen klinkt alarmerend en kan zeer ernstig zijn! Als u vragen heeft over hoe u het risico bij uw geliefde konijntje kunt verminderen, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.