Het verschil tussen Alfalfa & Timothy hooi is vaak verwarrend voor eigenaren van konijnen en cavia’s, vooral voor “nieuwkomers”!

De voeding voor alle kleine herbivoren – konijnen, cavia’s, chinchilla’s en degoes – zou voor ongeveer 80% uit hooi moeten bestaan. Dit betekent dat deze dieren iedere dag een portie hooi ter grootte van hun eigen lichaam zouden moeten eten!

Als we kijken naar welk soort hooi u een konijn of cavia moet geven, dan worden Timothy hooi en Weidehooi vaak als de betere en gezondere opties beschouwd. Alfalfa staat bekend als geweldig hooi voor babykonijnen, omdat het een hoger calcium- en eiwitgehalte bevat. En dit is goed voor hun groei en ontwikkeling.

Moet Alfalfa worden vermeden in de voeding van een volwassen konijn of cavia?

Wel wanneer Alfalfa als hooi, dus de 80% van de dagelijkse voeding, wordt gegeven, maar niet wanneer Alfalfa wordt gebruikt als ingrediënt in het recept van een uitgebalanceerd voeding. Alfalfa, als onderdeel van een uitgebalanceerde voeding, geeft niet dezelfde problemen als alfalfa als hooi. In een uitgebalanceerde dierenvoeding zijn de calcium- en eiwitgehalten dusdanig dat het aan de exacte voedingsbehoeften van het huisdier voldoet, waardoor eventuele problemen met te veel calcium of eiwitten worden vermeden.

Alfalfa als ingrediënt voor konijnenvoeding is eigenlijk een soort ‘Superfood’, omdat het veel waardevolle voedingsstoffen biedt met veel voordelen, waaronder:

  • Fantastisch vezelgehalte (het belangrijkste element in de voeding van elk konijn)
  • Evenwichtig calcium
  • Essentiële aminozuren en vitamines.
Dutch-Alfalfa

De wortels van de alfalfa (luzerne) plant reiken veel dieper in de grond dan die van grashooi en hebben daardoor toegang tot waardevolle mineralen die vaak alleen veel dieper in de grond worden aangetroffen.

Deze voedingsstoffen zijn van nature meer biologisch beschikbaar voor het konijn, dus ze leveren een grotere bijdrage aan de voedingsbehoeften van u huisdier. De verhouding van omega 3 en 6 in alfalfa weerspiegelt de verhouding die wordt gevonden in de natuurlijke voeding van een wild konijn. Bovendien eten wilde konijnen normaal gesproken grote hoeveelheden groenvoer dat bètacaroteen bevat en krijgen zo natuurlijke antioxidanten en vitamine A binnen – Alfalfa bevat deze van nature. Het helpt ook om de zuurgraad in het spijsverteringskanaal van een konijn te reguleren en het heeft een prebiotisch effect ter ondersteuning van een gezonde darmflora. Alfalfa bevat van nature minder suiker en zetmeel, wat gezonder is en een kleinere kans op overgewicht bij uw huisdieren geeft.

Dus, als Alfalfa zo goed is voor uw huisdieren, waarom zijn er dan zoveel meningsverschillen over? Welnu, veel van de pro-Timothy-informatie heeft te maken met de hoeveelheid hooi als voeding. Alfalfa geven als hooi is een heel ander verhaal dan dat het wordt gebruikt als ingrediënt in een voedzame, uitgebalanceerde voeding voor huisdieren. Wanneer Alfalfa wordt gebruikt als onderdeel van een recept voor huisdierenvoeding, biedt het een hogere voedingswaarde en zorgt het voor gezondere en blijere konijntjes!