Wist je dat konijnen vaak doen alsof ze gezond zijn, zelfs als ze dat niet zijn? Gelukkig is er één signaal dat ze echt niet kunnen verbergen. Kun je raden wat dat is? Jawel – het is hun poep. Leer alles over de poep van je konijntjes en hoe je ze echt gezond en gelukkig kunt houden.

Konijnen en hun gewoontes

Konijnen moeten hun eigen poep eten om gezond te blijven. Ja, je leest het goed. De eerste keer dat het eten door het spijsverteringskanaal gaat, worden niet alle voedingsstoffen opgenomen, dus konijnen moeten hun poep opeten om het nog een keer door de darmen te laten gaan. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen en gebruikt.

supreme-eten-poep

Alles leren over poep, echt alles leren over poep…

Konijnen hebben 2 soorten poep. De eerste soort heet blindedarmkeutels (caecotrofen) en dat is de poep die konijntjes weer opeten – meestal eten ze deze keutels direct als ze er uit komen. Ze kauwen deze keutels licht, voordat ze ze doorslikken. Klinkt smerig, maar is heel belangrijk en normaal voor konijntjes.

Blindedarmkeutels zijn zachter en kleiner dan normale keutels en plakken aan elkaar in een soort trosje – ze zien er dus veel groter uit dan de gewone ronde keuteltjes. Vaak zijn de blindedarmkeutels zwart en zit er een dun laagje slijm omheen, waardoor ze een beetje glimmen De tweede soort poep zijn de losse keutels, die vaak worden gezien in het hok – ze zijn meestal lichtbruin, droog en kleiner dan de blindedarmkeutels.

supreme-konijn-poep

Poep-spotten

Als je konijntjes hebt, moet je leren zoeken naar poep, omdat het je veel vertelt over de gezondheid van je konijntjes. Dit is belangrijk, omdat konijnen de neiging hebben om ziektesymptomen te verbergen. Dit doen ze om zichzelf te beschermen. In het wild zouden ze anders een prooi worden.

Kijk goed uit naar blindedarmkeutels, want als je er veel ziet in het hok, kan dit een teken zijn dat er iets niet klopt. Normaal gesproken zie je niet veel of zelfs helemaal geen blindedarmkeutels. Dit komt omdat konijntjes ze meestal gelijk opeten als ze er uit komen. Probeer dit zeker niet zelf – het is alleen voor konijntjes.

Je moet ook zoeken naar de aanwezigheid van normale keutels. Als je geen normale losse keutels ziet of als je er veel minder ziet, kan dit een teken zijn van een ernstige aandoening, genaamd gastro-intestinale stasis – de darmen bewegen minder of helemaal niet meer. Als je vermoedt dat je konijntje deze aandoening, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Teveel van het goede?

De aanwezigheid van veel blindedarmkeutels in het hok, kan een teken zijn dat konijntjes niet genoeg hooi en te veel snacks en ‘geconcentreerd’ voedsel eten. Hooi bevat lange vezels die heel belangrijk zijn voor een goede werking van de darmen. De aanwezigheid van blindedarmkeutels kan er ook op duiden dat je konijntje zich niet goed voelt en ze daarom niet wil eten, dus neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts. Maar als je konijntje zich goed lijkt te voelen, kan soms het geven van meer hooi en minder geconcentreerd voedsel helpen.

Hoe je jouw konijntjes kunt helpen meer ‘goede poep’ te produceren

Konijntjes hebben veel hooi nodig om normale blindedarmkeutels en losse keutels te produceren. Een goede richtlijn is om de bundel hooi even groot te maken als de lichaamsgrootte van de konijntjes – dat hebben ze iedere dag nodig. Iedere dag een handje verse bladgroenten is ook gezond voor je konijntjes – broccoli, spinazie en verse kruiden (basilicum, peterselie etc.) zijn allemaal goede keuzes.

Hou de onderkant schoon

Zachte of plakkerige poep kan vast blijven zitten aan het kontje. Hier komen vliegen op af die eieren kunnen leggen die later uitkomen als maden, wat een ernstige aandoening veroorzaakt, genaamd Myiasis (huidmadenziekte). Als je maden ziet op je konijntje, neem dan altijd direct contact op met je dierenarts. Als er geen maden zitten, maar het kontje is wel vies, maak dit dan zachtjes schoon met warm water en maak het goed droog.

supreme-konijn-kont

Plakkerige situatie

Wat kunnen andere redenen zijn voor plakpoep bij je konijntjes? Naast onvoldoende hooi, is een andere veel voorkomende oorzaak het geven van snacks met suiker. In feite kunnen sommige voedingen ook verborgen suikers bevatten in de vorm van melasse en/of siroop. Deze worden dan gebruikt om de brok te binden. Het kiezen van een voeding zoals Supreme Science Selective die geen toegevoegde suikers bevat en veel vezels, is een stap in de goede richting. Maar breng langzaam veranderingen aan, zodat het spijsverteringsstelsel van je konijntjes de kans krijgt om aan het nieuwe voer te wennen.

Snacks met suiker moeten ook beperkt of helemaal niet meer worden gegeven. En probeer te achterhalen van welke voeding de poep van je konijntjes verslechterd. Als je konijntjes niet van hooi houden, experimenteer dan met verschillende soorten. De kans is groot dat je konijntje een beetje een hooi-fijnproever is en het gebruikte gras en de versheid van het hooi kunnen een groot verschil maken in hoe het smaakt. Een geweldige manier om ze meer hooi te laten eten is om het hooi in een kartonnen koker stoppen en er wat brokjes in te verbergen.

supreme-suiker-en-konijnen