Onze konijnen en andere kleine huisdieren maken vaak deel uit van het gezin. Goed nieuws in veel opzichten, maar niet zo goed in andere. Wist je dat meer zittende levensstijlen en uitdijende tailles niet alleen een menselijke zorg zijn? Helaas volgen onze huisdieren ons op de voet wat betreft gewichtstoename en obesitas en is het een groeiende zorg.

Terwijl dierenartsen denken dat 29% van de kleine huisdieren zwaarlijvig is of overgewicht heeft, vond slechts 8% van de eigenaren dat hun trouwe viervoeter moest afvallen.

“Dierenartsen denken dat 29% van de kleine huisdieren zwaarlijvig is of overgewicht heeft1

Dit verschil in perceptie laat zien hoe lastig het kan zijn om te weten of je huisvriend een beetje overgewicht heeft. Dus lees verder als je alles wilt weten over hoe je je huisdier in goede conditie kunt houden en obesitas bij kleine huisdieren kunt voorkomen.

Overgewicht of obesitas?

Overgewicht of obesitas – wat is het verschil? Volgens UK Pet Food heeft een huisdier overgewicht wanneer het 10-15% boven het ideale lichaamsgewicht weegt, en obesitas wanneer het 15% of meer boven ideaal weegt. Voor kleine huisdieren zoals konijnen betekent dit dat ze niet veel hoeven aan te komen voordat het hun gezondheid begint te beïnvloeden.

Overweight White Rabbit

Risicofactoren voor obesitas

Net als bij ons mensen lopen sommige huisdieren meer risico op gewichtstoename dan andere. Bij konijnen, speelt het ras een rol, waarbij grote of reuzenrassen meer risico lopen. Genetica speelt hier misschien een belangrijke rol, maar ook de verminderde activiteitsniveaus bij deze grotere huisdieren zullen waarschijnlijk een sleutelfactor zijn.

Top tip: Stimuleer grote rassen om actief te blijven door hun omgeving interessant te maken

Hoe zit het met levensstijl? Warm blijven kost energie. Huiskonijnen worden minder blootgesteld aan koud weer dan hun vrienden die buiten leven, dus omdat ze minder energie hoeven te verbruiken om warm te blijven, hebben ze meer kans om aan te komen.

Een andere factor die in overweging genomen moet worden, is castratie. Er is veel bewijs dat de energiebehoefte afneemt na castratie bij katten en honden, maar deze kennis is minder goed ingeburgerd bij konijnen. Een studie2 wees echter uit dat gecastreerde konijnen meer dan vijf keer meer kans hebben op overgewicht. Geen reden om uw huisdier niet te laten castreren, maar wel om eventueel hun dagelijkse voeding aan te passen.

Effecten van obesitas op kleine huisdieren

Zelfs een beetje overgewicht kan een nadelig effect hebben op de gezondheid, waaronder:

 • Artritis
 • Leverziekten (hepatische lipidose)
 • Madenziekte (door slechte vachtverzorging)
 • Zere voeten (pododermatitis)
 • Verminderde caecotrofie
 • Slechte darmgezondheid
 • Verminderde levensverwachting

Een complex probleem

Hoewel gewichtsbeheersing een complex probleem is, bestaat er geen twijfel over het belang van het voeren van een soortspecifiek dieet van hoge kwaliteit. Gebrek aan voedingsvezels, te veel zoete lekkernijen en gebrek aan controle over de porties verhogen allemaal het risico op obesitas. Klinkt bekend? Omdat huisdieren een deel van het gezin zijn geworden, hebben slechte menselijke gewoonten soms het gewicht van kleine huisdieren beïnvloed.

Hier een korte reminder aan waar een gezond konijnendieet aan moet voldoen:

 • Vezelrijke voeding is essentieel voor het behouden van een gezond gewicht, het ondersteunen van het gevoelige spijsverteringsstelsel van konijnen en het afslijten van hun continu groeiende tanden. Bij Supreme hebben we ons productieproces verfijnd om meer vezels in onze voedingen op te nemen, en onze Science Selective Adult Rabbit bevat 25% ruwe vezels – meer dan enig andere vergelijkbare konijnenvoeding.
 • Een teveel aan suiker kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder gebitsaandoeningen en obesitas, dus voedingen zonder toegevoegde suikers verdienen de voorkeur boven voedingen die mogelijk suikerhoudende ingrediënten bevatten. Pas op voor verborgen suikers, zoals melasse.
 • Het dieet moet ten minste voor 80% uit hooi bestaan en moet gekozen worden op basis van smakelijkheid en voedingswaarde. Enkele goede opties zijn Timothy hooi zoals Science Selective Timothy Hay of weidehooi zoals Russel Rabbit Tasty Hay.
 • Geef elke ochtend en avond een zorgvuldig afgemeten portie brokjes samen met een handje vol bladgroenten.
Rabbit Nutrition Gui

Kwaliteit en kwantiteit

Natuurlijk kunnen konijnen en andere kleine huisdieren, net als wij, te veel van het goede hebben, dus als het om brokjes gaat, is controle over de hoeveelheid belangrijk. Als porties te groot zijn, zal je konijntje niet alleen zwaarder worden, maar ook minder hooi eten, wat een nadelig effect heeft op de gezondheid van het gebit en de spijsvertering.

Een veelgebruikte richtlijn is dat konijnen naast onbeperkt hooi elke dag een eierdopje droogvoer moeten krijgen. Hoewel dit voor sommigen klopt, is het veel beter om de portiegrootte op individuele basis te bepalen, rekening houdend met factoren als grootte, levensstijl, activiteitenniveau en lichaamsconditiescore.

Lees ons blog over portiegrootte voor een stapsgewijze handleiding om de porties precies goed te krijgen.

body condition score size o meter

Verminderen van calorieën

Droog konijnenvoer is veel energierijker dan hooi of gras, dus om af te vallen is het een beetje verkleinen van de hoeveelheid brokjes een optie. Je kunt je konijntje ook meer moeite laten doen om brokjes te eten.

Top tip: Strooi het dagelijkse portie brokjes tussen het hooi om je konijntje bezig te houden

Pas op dat je de portiegrootte niet te veel verkleint, anders krijgt je konijn misschien niet alle essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft. Vraag bij twijfel over gewichtscontrole altijd advies aan je dierenarts.

Voor konijnen die wat meer moeten afvallen, is een vezelrijke voeding zoals Science Naturals Fibafirst een zeer goede optie. Met een ruw vezelgehalte van 30% heeft Fibafirst een voedingsprofiel dat vergelijkbaar is met hooi en is het een goede keuze voor alle volwassen konijnen, maar vooral voor degenen die moeten afvallen. Het hoge vezelgehalte stimuleert ook het kauwen en dat is goed voor de gezondheid van het gebit en het spijsverteringsstelsel.

FibaFirst

Snacktijd

Dus hoe zit het met snacks? We vinden het allemaal leuk om onze huisdieren af en toe te verwennen – moeten we hiermee stoppen? Suikerhoudende snacks moeten altijd worden vermeden, maar je hoeft niet helemaal te stoppen met het geven van snacks. Kies snacks met veel vezels en zonder toegevoegde suikers, zoals onze Selective Naturals snacks; van Selective Naturals Orchard Loops met Timothy hooi en appel, tot Selective Naturals Garden Sticks met erwten en munt, er is voor elk wat wils. Met mate gegeven als onderdeel van hun dagelijkse hoeveelheid voeding, kunnen ze helpen de band met je huisdier te versterken en het foerageergedrag te stimuleren.

Dus laat je huisdier geen kilo’s verzamelen. Het voeren van een dieet dat de natuurlijke voedingswaarden respecteert en het inwinnen van advies indien nodig zal een grote bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van je huisdier voor een lang en gelukkig leven.

Selective Naturals Treats

Referenties
1. 1. PFMA Report: Pet Obesity Ten Years On 2009 – 2019
2. Courcier E.A. et al., Preliminary investigation to establish prevalence and risk factors for being overweight in pet rabbits in Great Britain. Vet Rec 2012;171(8):197