Een konijn is een lief huisdier: zachtaardig, welgemanierd, rustig en een snoeper! Deze diertjes hebben de neiging om te veel te eten als u dat toelaat, wat nadelig kan zijn voor de gezondheid van uw kleine huisvriend.

Als uw konijn te veel heeft gegeten en is aangekomen, volgende hieronder enkele tips om hem of haar te laten afvallen en zo een gezonde body mass index te bereiken.

Ken de grootte van het ras van uw konijn

Alleen omdat een konijn er groot uitziet, wil dat nog niet zeggen dat het te zwaar is. Sommige konijnenrassen zijn gewoon groter dan andere.

Als u niet zeker weet wat een gezond gewicht is voor uw konijn, neem dan contact op met uw dierenarts. Een andere manier om te bepalen of uw konijn te zwaar is, is door zijn ruggengraat te voelen en de conditie van zijn lichaam te controleren met behulp van de “rabbit size-o-meter”. Als u de ruggengraat van uw konijn niet kunt voelen en het een lichaamsconditiescore van meer dan 3 heeft, kan het zijn dat uw konijn te zwaar is.

Overweight White Rabbit

Geef uw konijn niet te veel brokjes

De meeste mensen denken dat konijnen bijna uitsluitend op een dieet van brokjes of muesli moeten leven, met af en toe bladgroenten als extraatje. Dat is echter niet het soort dieet dat konijnen zou krijgen als ze in het wild leefden, en sommige brokjes zijn klein, of bevatten toegevoegde suikers waardoor konijnen gemakkelijk te veel eten.

Uw konijn zou voldoende vers hooi van goede kwaliteit en wat groene bladgroenten moeten krijgen. Idealiter zou u onbeperkt hooi moeten voeren en zouden ze elke dag een portie hooi moeten eten die even groot is als hun eigen lichaam. Hun portie brokjes moet zorgvuldig worden afgemeten volgens de voedingsinstructies op de verpakking – als algemene regel kunt u 25gr per kilo lichaamsgewicht van het konijn per dag voeren, verdeeld over twee gelijke porties die u ’s ochtends en’ s avonds kunt geven. Kies brokjes met veel ruwe vezels. Daarnaast kunt u ook snacks geven, maar alleen als traktatie. U kunt hier meer lezen over de voeding voor konijnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het spijsverteringsstelsel van een konijn in beweging moet blijven, dus ze moeten altijd hooi hebben om aan te knabbelen. Als u probeert uw konijn te laten afvallen, verminder en beperk dan eerst de snacks. Als dit, gecombineerd met lichaamsbeweging en het zorgvuldig afmeten van hun portie brokjes, niet helpt, probeer dan ook om de grootte van hun dagelijkse portie brokjes geleidelijk te verminderen. Een goede indicator is om hun poep te controleren – als u overtollige caecotrofen vindt, betekent dit dat uw konijn ze niet allemaal opeet en dat is een teken dat het nuttig kan zijn om het portie te verminderen. Maar onthoudt dat u NOOIT hun dagelijkse toegang tot vers hooi mag beperken – hooi is essentieel om hun spijsverteringsstelsel in beweging te houden en het beperken van de toegang tot hooi kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals darmstasis, wat ernstig kan zijn. En zorg er altijd voor dat u het voedingspatroon geleidelijk verandert, aangezien een plotselinge verandering in hun dagelijkse voeding ook kan leiden tot gastro-intestinale stoornissen.

Rabbit infographic depicting portion sizes

Geef uw konijn veel hooi

Het dieet van uw konijn moet voor het grootste gedeelte uit hooi bestaan. Timothy hooi is ideaal, omdat het goed is voor hun spijsvertering en rijk is aan vezels en eiwitten. Hooi is ook essentieel om het natuurlijke foerageergedrag van uw konijnen aan te moedigen en het kauwen, wat helpt om hun constant groeiende tanden in goede conditie te houden.

Het is goed om te onthouden dat hooi een natuurlijk gewas is en dat de voedingsstoffen kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden waarin het werd verbouwd. Eventueel kunt u een zorgvuldig afgemeten portie vezelrijke brokjes geven als aanvulling op het hooi om te zorgen dat ze alle vitamines en mineralen krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Gezonde brokjes zijn niet moeilijk te vinden, en idealiter zou u op zoek moeten gaan naar een voeding met een ruw vezelgehalte van meer dan 20% (hoe meer ruwe vezels, hoe beter), ongeveer 15% eiwit en geen toegevoegde suikers. Er zijn ook voedingen die speciaal gemaakt zijn voor oudere konijnen met een lagere energiedichtheid en samengesteld voor minder actieve konijnen die mogelijk gevoelig zijn voor gewichtstoename.

Werk ervoor

Konijnen houden van foerageren, dus een andere manier om uw konijnen te helpen om op een gezond gewicht te blijven, is door hun wat harder te laten werken voor hun brokjes. U kunt proberen om de dagelijkse portie brokjes door hun hooi te strooien, zodat ze moeten foerageren en harder moeten werken om hun voedsel te vinden. Dit gaat ook verveling tegen. Of waarom probeert u hun eten niet te verstoppen in natuurlijk, zelfgemaakt speelgoed om ze net dat beetje harder te laten werken op een leuke manier.

A way to get rabbits to work for their food

Geef ze niet te veel extraatjes

U heeft waarschijnlijk lieve konijnen die u graag beloont als ze bijv. niet op uw vloer poepen. Maar geef ze niet te veel snacks, omdat ze dik makend en ongezond kunnen zijn. Natuurlijk, u vindt het leuk om uw kleine vrienden te trakteren, maar onthoud dat u verantwoordelijk bent voor wat ze eten en hoe hun dieet hun gewicht beïnvloedt. U heeft de controle over de gezondheid en levensduur van uw konijnen, dus beperk de hoeveelheid snacks die u geeft, anders kunnen ze overgewicht krijgen. Verder kunt u het beste snacks geven die rijk zijn aan natuurlijke ingrediënten, veel vezels bevatten en geen toegevoegde suikers.

 

Small

Laat uw konijn bewegen

Een van de beste manieren om een konijn te laten afvallen, is door hem of haar vrij te laten rondlopen, zodat het genoeg beweging krijgt. Konijnen die worden opgesloten in een klein hok met net genoeg bewegingsruimte zullen niet erg gelukkig zijn en waarschijnlijk ook niet veel bewegen.

Uw konijnen hebben veel ruimte nodig om met enige vaart te kunnen rennen en wat energie te verbruiken. Dit geldt vooral als uw konijn moet afvallen en moeite heeft met minder eten. Vul zijn of haar dieet dan aan met lichaamsbeweging en u helpt uw konijn om sneller op het juiste gewicht te komen.

Overweight Rabbit out excersing

Top tip: als uw konijnen normaal gesproken niet in huis los mogen lopen, kunt u nu misschien een kamer konijnenproof maken zodat ze daar rond kunnen rennen. Als u ze een nieuw gebied geeft om te verkennen en voldoende ruimte om doorheen te rennen zal ze dat motiveren om voldoende te bewegen.

Conclusie

Als uw konijn te zwaar is, is het uw verantwoordelijkheid om te helpen! Het kan wat extra werk met zich meebrengen en in het begin is het misschien moeilijk voor het konijn, maar het is de moeite waard als uw konijn een gezond gewicht heeft, meer kan bewegen en vrijer kan ademen.

Top Tips om af te vallen: