De ogen van een konijn kunnen u veel vertellen over de gezondheid van uw geliefde huisdier. Klik hier om alles te lezen wat u moet weten over de oogverzorging van uw konijnen. Konijntjes zijn erg leuke huisdieren. Ze zijn onbezorgd en speels. Maar konijntjes zijn ook erg goed in het verbergen van hun ziektes.Hun keutels controleren is een belangrijke manier om de gezondheid van uw konijnen in de gaten te houden. Maar voor oogproblemen hoeft u gelukkig niet in aanraking te komen met hun poep. Kijk in plaats daarvan gewoon goed naar hun ogen en let op de symptomen die we in dit artikel zullen beschrijven.

Waarom krijgen konijnen oogproblemen?

Konijnenogen zitten aan de zijkant van hun hoofd, wat zowel een blinde vlek recht vooruit creëert als een kans om gewond te raken aan hun oogjes. Konijnenogen zijn ook vrij groot in verhouding tot de rest van hun hoofd. Daarom komen oogproblemen en het iets in hun ogen krijgen vaker voor dan u misschien denkt.

oogverzorging-konijnen-alles-wat-u-moet-weten

Algemene oogproblemen bij konijnen en hoe deze te behandelen

Omdat konijntjes vatbaar zijn voor oogproblemen, is het belangrijk om op eventuele problemen te letten. Een klein krasje of stukje vuil in het oog kan leiden tot veel grotere problemen. Hieronder hebben we de vijf meest voorkomende oogproblemen bij konijnen op een rijtje gezet en hoe u ze kunt behandelen:

1) Traanbuizen

Problemen met de traanbuis worden door dierenartsen als het meest voorkomende oogprobleem bij konijnen genoemd. Vaak worden de traanbuizen waterig of ontstoken. Ze kunnen ook ooguitvloeiïng hebben. Vlaamse Reuzen verduidelijken dat dit probleem eigenlijk wordt veroorzaakt door de tanden van uw konijn. De traanbuis loopt net boven de tanden van een konijn. Als de tanden te lang zijn, kan dit leiden tot druk op de traanbuizen en daaruit voortvloeiende problemen. Dit probleem is op te lossen door uw dierenarts de traanbuizen te laten spoelen met een zoutoplossing.

2) Vreemde voorwerpen

Door de ligging van de ogen zijn konijnen vatbaar voor het binnendringen van vreemde voorwerpen. Een vreemd voorwerp is alles wat niet in de oogjes hoort – denk aan stokjes, bodembedekking, voeding en andere kleine irriterende vuiltjes. Dit soort vreemde dingen kunnen ontstekingen, krassen en infecties veroorzaken. De beste behandeling is natuurlijk om het vreemde voorwerp zo voorzichtig mogelijk te verwijderen zonder het oog te beschadigen. Als u denkt dat u dit zelf niet kunt, ga dan naar de dierenarts.

3) Conjunctivitis

Conjunctivitis wordt ook wel ‘roze oog’ genoemd. Net als bij mensen zorgt “roze oog” ervoor dat het oog van het konijn roze of rood wordt. Er zijn eigenlijk veel redenen voor conjunctivitis bij uw konijn. Infecties veroorzaakt door Pasteurella multocida (pasteurellose), Staphylococcus (Stafylokokken) en Treponema cuniculi (syfilis) zijn allemaal veelvoorkomende boosdoeners. Sommige van deze infecties zijn mogelijk overdraagbaar op mensen, en sommige kunnen er zelfs voor zorgen dat uw konijn zijn oog verliest als hij niet wordt behandeld. Dus als u vermoedt dat uw konijn een vorm van conjunctivitis heeft, breng hem of haar dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Er zal waarschijnlijk antibiotica worden voorgeschreven en/of andere behandelingsopties om de ziekte te behandelen.

4) Zweren

Zweren in de ogen van uw konijn worden vaak veroorzaakt door iets vreemds in het oog. Wanneer het witte deel van het oog, het hoornvlies, beschadigd raakt, kan er een zweer ontstaan. Zweren zijn erg pijnlijk voor uw konijntje. Ze zullen waarschijnlijk moeite hebben om het oog te openen of er vaak aan krabben. Als u deze symptomen opmerkt, breng uw konijn dan onmiddellijk naar de dierenarts. De dierenarts kan een testje doen en medicijnen voorschrijven. U moet de zweer enkele weken nauwlettend in de gaten houden om er zeker van te zijn dat deze goed geneest.

5) Staar (cataract)

Net als mensen kunnen konijnen staar krijgen naarmate ze ouder worden. Er zijn veel oorzaken van staar bij konijntjes. Deze omvatten voeding, genetische aanleg, infectie of zelfs trauma aan het oog. De meest voorkomende infectie die staar veroorzaakt, is E. cuniculi, een parasiet. Staar zorgt ervoor dat het oog van uw konijn onnatuurlijk wit wordt. Ze kunnen klein of groot zijn. Uw dierenarts zal waarschijnlijk een operatie aanbevelen om de staar te verwijderen.

Afsluitende adviezen

Konijntjes geven ons zoveel liefde en plezier; het is niet meer dan eerlijk dat we hun gezondheid bovenaan zetten. Door uw konijn de juiste voedingen een schone omgeving te geven, bent u goed op weg om hun ogen gezond te houden.
Mensen zeggen dat de ogen het venster naar de ziel zijn. Laat dit voor uw konijn gelden door hun ogen schoon en helder te houden. Onthoud dat als uw konijn iets aan de oogjes lijkt te hebben, het belangrijk is om het meteen naar de dierenarts te brengen. Door het probleem snel aan te pakken, heeft u binnen de kortste keren uw gelukkige & gezonde konijn weer terug.
Oogverzorging konijnen_ Alles wat u moet weten