Konijnen zijn zeer speciale herbivoren met een spijsverteringsstelsel dat is afgestemd op een vezelrijk dieet. In het wild brengen ze een groot deel van hun tijd door met foerageren en grazen, waarbij ze verschillende kruiden, planten en gras kiezen. Deze grote variëteit helpt hen een zekere mate van voedingsbalans te bereiken.

Het voeren van natuurlijke voeding is de sleutel om konijnen in optimale gezondheid te houden. De realiteit is echter dat wilde konijnen een kortere levensduur hebben dan huisdieren, deels door ziekte en omdat het prooidieren zijn, maar ook door niet toereikende voeding. Door konijnen op de juiste manier te voeren, kunnen ze langer en gezonder leven. Dus wat betekent dit?

Rabbit Wild Forage

Gezondheid, geluk en hooi

Konijnen hebben in de eerste plaats vezels nodig en een goede bron hiervoor is hooi of gras. Dit zou ongeveer 80% van het dieet moeten uitmaken en zou te allen tijde beschikbaar moeten zijn – een goede richtlijn is om elke dag te streven naar een portie ter grootte van hun lichaam. Door veel hooi te voeren, wordt het natuurlijke kauwgedrag gestimuleerd en wordt de gezondheid van zowel het gebit als de spijsvertering ondersteund.

De smakelijkheid en voedingswaarde van hooi varieert, en konijnen kunnen kieskeurig zijn – de gezondste, lekkerste keuzes zijn over het algemeen weide- of Timothy-hooi, maar kwaliteit is net zo belangrijk als type. Hooi van goede kwaliteit is lichtgroen tot goudkleurig met een heerlijke frisse geur, terwijl hooi van mindere kwaliteit vaak dofbruin is en veel minder smakelijk.

Rabbit Timothy Hay FFL

Voedingswaarde brokjes

Om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben, moeten konijnen naast hun hooi ook elke ochtend en avond een zorgvuldig afgemeten portie konijnenbrokjes krijgen. Met een natuurlijke neiging om selectief te eten, zijn konijnen dusdanig geprogrammeerd om de meest malse, sappige planten met een hoog voedingsgehalte uit te zoeken. Hoewel dit gunstig is voor wilde konijntjes, kan hetzelfde gedrag bij onze huisdieren leiden tot onevenwichtigheden in de voedingsstoffen, gebits- en spijsverteringsproblemen en obesitas. Konijnbrokjes voorkomt selectief eten doordat alles in één smakelijk brok zit.

De beste voeding zal rijk moeten zijn aan heerlijke natuurlijke ingrediënten – wat dacht je van Timothy hooi en tijm, spinazie of erwtenvlokken? Misschien niet jouw smaak, maar wel precies de smaakcombinatie waar konijntjes dol op zijn. Het gebruik van hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten betekent dat er geen suikerhoudende toevoegingen nodig zijn om het voer lekkerder te maken, wat natuurlijk goed is voor de gezondheid van hun gebit en spijsvertering. Let goed op of er geen verborgen suikers in het voer zit, vaak onder het mom van melasse of siroop.

Het vezelgehalte in de voeding is ook heel belangrijk. Ruwe vezels is de wettelijke meting van vezels in het voer en de echte indicator van het vezelgehalte. Gehaltes variëren, maar als algemene regel geldt: hoe hoger, hoe beter – 25% is ideaal voor het ondersteunen van een optimale gezondheid van het gebit en spijsverteringsstelsel bij volwassen konijnen. Dagelijks een handje vol bladgroenten helpt om de vezelinname aan te vullen en zorgt voor afwisseling in het dieet.

Rabbits eating Selective FFL

Optimale voeding voor het leven

Dus, is een ‘one size fits all’-benadering van konijnenvoeding de juiste? Voedingen voor bepaalde levensfasen zijn voor honden en katten al jaren verkrijgbaar. Nu wordt ook erkend dat de voedingsbehoeften van jonge konijntjes anders zijn dan die van volwassen en oudere konijnen. Voedingen voor jonge konijntjes bevatten hogere eiwitgehalten om een gezonde groei en ontwikkeling te ondersteunen, terwijl voedingen voor de oudere konijnen lagere energiegehaltes hebben omdat ze wat minder kunnen gaan bewegen, en een correct uitgebalanceerde calcium en fosfor verhouding voor een optimale gezondheid van botten en gewrichten. De voeding afstemmen op elke levensfase helpt ze gezond te houden.