Weten wat het beste dieet is om aan je konijntjes te voeren, is de sleutel tot een lang en gelukkig konijnenleven. Zoals alle konijnenliefhebbers weten, gedijen deze herbivoren op een dieet dat het meest lijkt op dat van hun wilde vrienden. Je vraagt je misschien af hoe konijnenbrokjes in een natuurlijk dieet passen. Dus als je jezelf ooit de vraag hebt gesteld: hebben konijnen brokjes nodig? Lees dan verder.

Konijnenbrokjes voor een voedzaam dieet

In het wild brengen konijnen het grootste deel van hun wakkere uren kauwend op gras door, waarbij ze hun dieet aanvullen met kruiden en andere planten die ze tegenkomen en deze grote variëteit helpt hen om een uitgebalanceerd dieet te krijgen. Ervoor zorgen dat aan de voedingsbehoeften van onze geliefde huisdieren wordt voldaan, zou echter lastig zijn als we alleen zouden vertrouwen op een dieet van gras en bladeren. Waar halen we voldoende groen vandaan om in de schaarse wintermaanden aan hun voedingsbehoefte te voldoen? En met de beste wil van de wereld zou het zoeken naar voedsel voor onze konijnenvrienden een tijdrovende bezigheid zijn. Zelfs als je de tijd hebt, hoe weet je dan dat wat je geeft qua voedingswaarde uitgebalanceerd is?

Konijnenbrokjes bieden de perfecte oplossing en zijn een geweldige bron van belangrijke vitamines en mineralen die moeilijk te verkrijgen zijn uit een dieet van alleen hooi en bladgroenten. Door de voeding van onze konijnen aan te vullen met brokjes, kunnen ze zelfs langer leven dan hun wilde vrienden.

Feit: de levensduur van wilde konijnen is vaak maar één of twee jaar, deels door schaarse voeding.

rabbit-grass-daisies

Hoe vaak moet ik mijn konijntjes brokjes geven?

Wilde konijnen foerageren en grazen het grootste deel van de tijd. Onbeperkte toegang tot hooi of gras is belangrijk om onze huisdiervrienden gezond te houden, maar brokjes hebben een hogere energiedichtheid en mogen niet onbeperkt worden gevoerd. Door hun knapperige textuur en heerlijke smaak zijn Science Selective brokjes een populaire keuze bij konijntjes. Om ervoor te zorgen dat ze niet te veel te eten krijgen, geef je elke ochtend en avond een zorgvuldig afgemeten portie brokjes.

Rabbits eating Selective FFL

Hoe weet ik of mijn konijn honger heeft?

Als je je ooit hebt afgevraagd of je konijn honger heeft, dan is het antwoord waarschijnlijk ‘ja’. Konijnen zijn grazers en hebben een dieet en spijsverteringsstelsel dat is aangepast om bijna continu te eten. Dit kan een probleem worden als je ze te veel energierijk voedsel aanbiedt. Dus hoe stillen we de honger van een konijntje? Door onbeperkt toegang te bieden tot hooi of gras, elke ochtend en avond een afgemeten portie hoogwaardige brokjes, zoals Science Selective Adult Rabbit of Russel Rabbit Tasty Nuggets, te geven en daarnaast dagelijks een handje vol groene bladgroenten.

Rabbit Nutrition Gui

Kun je een konijn te veel voeren?

Het lijdt geen twijfel dat je te veel van het goede kunt hebben, en dat is zeker waar als het gaat om konijnen en hun brokjes! Te veel brokjes voeren….

  • Verhoogt het risico op gewichtstoename en obesitas
  • Betekent dat konijnen minder hooi zullen eten en zo het risico lopen op gebits- en spijsverteringsproblemen
  • Verhoogt het risico op verveling – brokjes kunnen ze snel eten, dus hoe zullen deze grazers bezig blijven?

Laten we niet vergeten dat konijnenbrokjes een supergezonde manier zijn om ervoor te zorgen dat onze huisdieren een uitgebalanceerd dieet krijgen, het is alleen wel belangrijk om een afgemeten portie te geven.

supreme-food-feeding-recommendations

Hoe weet ik of mijn konijn te zwaar is?

Wanneer je je geliefde huisdier elke dag ziet, kan geleidelijke gewichtstoename je soms niet opvallen en voordat je het weet, heeft je voorheen slanke konijntje een beetje extra gewicht. Het is belangrijk om de portiegrootte van de brokjes af te stemmen op hun individuele behoeften om dit te voorkomen, evenals het vermijden van zoete snacks. Als je denkt dat je konijntje een beetje te dik is, kan het gebruik van hulpmiddelen zoals de Pet Food Manufacturer’s Association Rabbit Size-O-Meter erg nuttig zijn en je kunt natuurlijk altijd advies inwinnen bij een dierenarts.

Vond je dit artikel interessant? Waarom lees je dan ook niet ons blog “Waar zijn konijnenbrokjes van gemaakt?”.