Ken je brokjes…

Konijnenpellets of konijnenbrokjes… is er een verschil? Het antwoord op deze vraag is een volmondig ‘ja’. Hoewel de termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn konijnenpellets en -brokjes niet hetzelfde, en het komt allemaal neer op hoe ze zijn gemaakt. Je vraagt je misschien af waarom dit ertoe doet; Nou, met zo’n fijn afgesteld, zeer gespecialiseerd spijsverteringsstelsel, is het belangrijk om konijnenvoer op precies goed te krijgen. Lees verder als u alles wilt weten over konijnenbrokjes.

Rabbits eating Selective FFL

Hoe worden konijnenbrokjes gemaakt?

Geëxtrudeerde brokjes of koudgeperste pellets, wat is het verschil? Geëxtrudeerde brokjes hebben geen toegevoegde suikerhoudende ingrediënten, zoals melasse, nodig om ze aan elkaar te binden. Bovendien geeft het proces ze een onweerstaanbare knapperige textuur waar kleine huisdieren dol op zijn. Niet alleen dat, maar Supreme’s Science Selective geëxtrudeerde brokjes zijn superlekker vanwege de hoge kwaliteit <ingrediënten> die ze bevatten, dus er is geen behoefte aan extra suikers – dus goed nieuws voor de gezondheid van het gebit en de spijsvertering van konijnen.

Koudgeperste pellets daarentegen worden gemaakt door ingrediënten onder druk aan elkaar te binden. Het eindproduct is waarschijnlijk niet zo smakelijk voor konijnen en andere kleine huisdieren, deels omdat pellets vaak veel harder en dichter zijn. Om de smaak van deze pellets te verbeteren, worden vaak suikerhoudende ingrediënten toegevoegd. Dat kan in de vorm van melasse of siroop zijn, dus denk eraan om op deze verborgen suikers op de verpakkingen te letten.

Selective Adult Rabbit FFL

Voedingswaarde brokjes: waar of niet waar…

“Koudgeperste pellets hebben een hogere voedingswaarde dan geëxtrudeerde brokjes” – niet waar

Het extrusieproces kan van invloed zijn op het mineraal- en vitaminegehalte, maar hier wordt rekening mee gehouden in het recept. Het vitamine- en mineraalgehalte is verhoogd in de formulering om ervoor te zorgen dat het eindproduct qua voedingswaarde in balans is met alles wat uw konijn nodig heeft.

“Geëxtrudeerde brokjes verhogen het risico op een opgeblazen gevoel” – niet waar

Er wordt gesuggereerd dat het voeren van geëxtrudeerde brokjes het risico op een opgeblazen gevoel kan verhogen. Konijnen kauwen op hun voedsel voordat ze het doorslikken, dus tegen de tijd dat een brokje het spijsverteringskanaal bereikt, is het echt goed gekauwd. Een opgeblazen gevoel heeft een aantal mogelijke oorzaken, maar knabbelen op brokjes is er niet een van!

Rabbit eating selective FFL

Welke ingrediënten zitten er in konijnenbrokjes?

Je bent wat je eet, en dit is zeker waar als het gaat om onze konijnenvriendjes. Dus om je konijn in topconditie te houden, moet het voeren van het beste konijnenvoer dat rijk is aan natuurlijke ingrediënten bovenaan de prioriteitenlijst staan.

Bij Supreme zitten al onze geëxtrudeerde konijnenbrokjes boordevol natuurlijke goedheid. Met heerlijke ingrediënten zoals erwtenvlokken, spinazie, Timothy hooi of tijm, zijn onze konijnenvoedingen samengesteld met de meest veeleisende fijnproevers in gedachten.

Vaak is wat er niet in zit net zo belangrijk als wat er wel in zit. Wie heeft kunstmatige smaakstoffen nodig met zo’n waslijst aan heerlijke ingrediënten? En wat betreft toegevoegde suikers, smakelijke natuurlijke ingrediënten hebben dit niet nodig. In feite zijn voedingen zonder toegevoegde suikers erg belangrijk voor het ondersteunen van een optimale gezondheid van het gebit en het verminderen van het risico op gewichtstoename en obesitas.

Timothy Hay

Voedingswaarde brokjes: respect voor het natuurlijke dieet

Naast elke ochtend en avond een zorgvuldig afgemeten portie konijnbrokjes, moet een vezelrijk dieet met respect voor natuurlijke voeding het volgende omvatten:

  • Vers hooi en gras: streef elke dag naar een portie ter grootte van hun eigen lichaam
  • Een handje vol groene bladgroenten om variatie en vezels aan het dieet toe te voegen
  • Af en toe een snack
Rabbit Nutrition Gui

Waarom eten mijn konijnen geen pellets?

Allereerst, als je konijn zijn brokjes niet wil eten, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een dierenarts voor controle. Dit is vooral belangrijk als zijn/haar keutels al in aantal zijn afgenomen, of als je konijn ziekjes is. Zodra een medisch probleem is uitgesloten, is het tijd om naar het dieet van je konijn te kijken. Het veranderen naar een geëxtrudeerde brok-voeding zoals Science Selective Adult Rabbit of Russel Rabbit Tasty Nuggets, kan een goede manier zijn om je konijntje te verleiden weer te gaan eten. De zeer smakelijke en heerlijk knapperige, geëxtrudeerde konijnenbrokjes zullen snel populair zijn bij je vriendje!

Door hun zeer gespecialiseerde spijsverteringsstelsel, zal het geen verrassing zijn om te horen dat elke verandering in het dieet geleidelijk moet gebeuren. Dit helpt het risico op spijsverteringsproblemen te verminderen. Wanneer je van het ene voer naar het andere over gaat, verhoog dan geleidelijk de hoeveelheid van het nieuwe voer, verminder het huidige voer en stap pas na minimaal tien dagen volledige over.

Portion

Hoeveel brokjes geef je een konijn?

Hoeveel voeren is net zo belangrijk als wat voeren. Heb je wel eens gehoord van de theorie ’twee keer per dag een portie konijnbrokjes ter grootte van een eierdopje’? Hoewel dit een goed uitgangspunt is, zijn alle konijnen, net als wij, individuen en hebben ze verschillende dagelijkse behoeften. Een goede richtlijn is om je konijntje elke ochtend en avond 25 gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht te geven, maar houd rekening met factoren zoals leeftijd, mate van activiteit en lichaamsgrootte en pas de hoeveelheden dienovereenkomstig aan.

Het kan lastig zijn om het gewicht van je konijntje te controleren, maar door het gebruik van hulpmiddelen zoals de Rabbit Size-O-Meter van de Pet Food Manufacturer’s Association wordt het makkelijker. Het spreekt natuurlijk voor zich om advies van een dierenarts in te winnen als je niet zeker bent.

supreme-food-feeding-recommendations

Hoe zit het met muesli-voedingen?

Selectief eten kan een risico zijn bij sommige mueslimixen, dus is het een goed idee om er een te kiezen die is samengesteld om dit risico te verminderen. Bij mueslivoedingen, laten veel konijnen de pellets liggen. Tiny Friends Farm-voedingen bevatten smakelijke geëxtrudeerde brokjes in plaats van koudgeperste pellets, lekker genoeg om enkele van de meest moeilijke eters te verleiden. Voor kieskeurige konijntjes is het beter om over te stappen op een monocomponenten geëxtrudeerde voeding.

Meer weten? Lees ons blog “Zijn brokjes goed voor Konijnen?”

Rabbit Museli