Elke ochtend en avond een portie konijnbrokjes vormt een belangrijk onderdeel van een gezond konijnendieet. Maar heb je je ooit afgevraagd ‘waar zijn konijnenbrokjes van gemaakt?’ Met een ruime keuze in de schappen van dierenwinkels, kan het lastig zijn om ervoor te zorgen dat brokjes die je voor je konijntjes te kiest, rijk zijn aan smakelijke natuurlijke ingrediënten en vol zitten met de juiste voedingsstoffen.

Allereerst dit: konijnenbrokjes of konijnenpellets

Voor ons mensen is het verschil tussen konijnenbrokjes en konijnenpellets misschien niet meteen duidelijk, maar je konijntje heeft waarschijnlijk wel een mening! Hoewel konijnenpellets geschikt zijn voor sommige konijntjes, valt de heerlijke knapperige textuur van konijnenbrokjes bij velen beter in de smaak. Hier is een samenvatting van het verschil – het heeft allemaal te maken met hoe ze zijn gemaakt:

Konijnenbrokjes zijn geëxtrudeerd: ze worden onder druk gekookt en hebben geen toegevoegde suikerhoudende ingrediënten nodig om ze aan elkaar te binden.

Konijnenpellets zijn koudgeperst: ze worden gemaakt door ingrediënten onder druk aan elkaar te binden, vaak met toegevoegde suikerhoudende ingrediënten. Het eindresultaat is vaak harder en dichter en mist de knapperige textuur waar konijntjes dol op zijn.

Rabbit FFL Looking Food

Wat zijn de ingrediënten in een konijnenbrokje?

De beste konijnbrokjes zijn rijk aan smakelijke natuurlijke ingrediënten. Wat dacht je van Timothy hooi en tijm of lijnzaad en luzerne? Misschien niet jouw smaak, maar konijnen zijn er dol op.

De smaak is super belangrijk – het maakt niet uit hoe perfect konijnenvoer qua voedingswaarde is, als je konijntje zijn neusje ervoor ophaalt. Door het gebruik van hoogwaardige, natuurlijk smakende ingrediënten is het niet nodig om suikerhoudende ingrediënten toe te voegen om de smaak te verbeteren, wat goed nieuws is voor de gezondheid van het gebit en de spijsvertering. Onthoud dat wat er niet in zit, net zo belangrijk is; pas op voor verborgen suikers, vaak onder het mom van melasse of siroop.

Timothy Hay

Konijnenbrokjes en voedingsbehoeften om te weten

Wilde konijnen brengen het grootste deel van hun wakkere uren door met foerageren en grazen. Onze konijnen hebben geen toegang tot zo’n grote verscheidenheid aan vegetatie en hoewel ten minste 80% van hun dieet moet bestaan uit gras of hooi van hoge kwaliteit, zoals Science Selective Timothy Hay, vormen hooi en gras alleen geen uitgebalanceerd dieet. Door konijnenbrokjes van hoge kwaliteit te voeren, krijgen onze huisdieren alle juiste voedingsstoffen binnen.

 • Vezels
  Een hoog vezelgehalte is een ‘must-have’ en is belangrijk voor zowel het gebit als de spijsvertering. Zonder voldoende vezels kan het gevoelige spijsverteringsstelsel van konijnen vertragen of zelfs helemaal stoppen met werken. En daarnaast hebben konijnen tanden die continu doorgroeien en kauwen op vezelrijk voedsel helpt ze af te slijten. Onvoldoende vezels kunnen ertoe leiden dat tanden overgroeid raken en tot overgewicht. Science Selective Adult Rabbit brokjes bevatten 25% vezels om een optimale gezondheid te bevorderen.
Selective Adult Rabbit FFL
 • Correct uitgebalanceerde calcium: fosfor verhouding
  De juiste balans van deze twee belangrijke mineralen is belangrijk voor de gezondheid van botten en gewrichten, waarbij 0,6 procent calcium tot 0,4 procent fosfor vaak als de optimale verhouding wordt beschouwd.
 • Prebiotica
  Prebiotica, zoals MOS, ondersteunen een gezonde bacteriële flora in het spijsverteringskanaal en helpen de darmgezondheid en -beweeglijkheid te behouden.
 • Lijnzaad
  Lijnzaad is niet alleen lekker, het is ook een geweldige bron van omega 3 en 6 essentiële vetzuren – perfect voor het bevorderen van een gezonde huid en glanzende vachtjes.
Omega 3 & 6 Flaxseed

Nutritionele toevoegingsmiddelen, goed of slecht?

Toevoegingsmiddelen op een ingrediëntenlijst zijn niet allemaal slecht. In feite is het precies het tegenovergestelde. Het toevoegen van zorgvuldig geselecteerde sporenelementen of het verrijken met vitamines, in het bijzonder vitamine A en D, zorgt ervoor dat de brokjes van je konijnen qua voedingswaarde optimaal zijn.

Er wordt soms gesuggereerd dat koudgeperste pellets een hogere voedingswaarde hebben dan geëxtrudeerde brokjes. Hoewel het waar is dat het extrusieproces het vitamine- en mineraalgehalte van het eindproduct kan beïnvloeden, wordt dit gecompenseerd wanneer het recept dusdanig wordt geformuleerd, dat de brokjes qua voedingswaarde uitgebalanceerd zijn en dus perfect voor je vriendjes.

Rabbit FFL Looking Food

Konijnenbrokjes voor verschillende levensfases en levensstijlen

Door de samenstelling van konijnenbrokjes te veranderen, kan voeding worden aangepast aan bepaalde levensstijlen of levensfasen. Konijnen hebben bijvoorbeeld iets andere behoeften wanneer ze binnen worden gehouden en hun dieet moet daarbij passen. Minder blootstelling aan zonlicht betekent dat ze minder in staat zijn om vitamine D aan te maken, dus Science Selective House Rabbit is ter compensatie verrijkt met vitamine D.

Hoe zit het met jonge konijntjes? Science Selective Junior Rabbit heeft een aangepaste calcium-fosforverhouding en een hoger eiwitgehalte om in deze belangrijke levensfase een optimale botgroei en -ontwikkeling te garanderen.

En laten we onze wat oudere konijnenvriendjes niet vergeten. Het verlaagde eiwit- en energiegehalte van Science Selective Four+ Rabbit helpen om een gezond gewicht te behouden, terwijl onweerstaanbaar heerlijk Timothy hooi en tijm de eetlust van oudere konijntjes ondersteunen.

Nu je weet waar konijnenbrokjes van gemaakt zijn, ga dan naar “Zijn brokjes goed voor konijnen” voor meer informatie.