Onze konijnenvriendjes zijn gewoontedieren en gedijen op routine. Verandering kan stressvol zijn en dat geldt vooral als het om hun eten gaat. Met een zeer gespecialiseerd spijsverteringsstelsel, nauwkeurig afgestemd om het meeste uit een vezelrijk dieet te halen, is een beetje liefde en aandacht nodig om het volledig te laten functioneren. Dus hoe kunt u dat het beste doen? Nou… hou het simpel en vermijd om te beginnen plotselinge veranderingen in het dieet, en geef natuurlijk een vezelrijke voeding vol met heerlijke natuurlijke ingrediënten. Het is ook een goed idee om uw kleine huisvriend een voeding met een vaste formule te geven, maar wat betekent dit? Lees verder om alles te weten te komen en meer!

Rabbit Nutrition Gui

Dieetverandering… ja of nee?

Plotselinge veranderingen in het dieet kunnen het delicate spijsverteringsstelsel van konijnen verstoren. Dit betekent natuurlijk niet dat verandering in het dieet een ‘nee’ is, alleen dat veranderingen langzaam moeten gaan om het spijsverteringsstelsel voldoende tijd te geven om zich aan te passen. Misschien begint uw konijntje zijn neusje op te halen voor zijn dagelijkse portie en nadat de dierenarts hem gezond heeft verklaard, wilt u misschien van voeding veranderen om zijn smaakpapillen te verleiden. Of misschien heeft uw konijntje een hogere leeftijd bereikt en is het tijd om over te stappen op Science Selective Four+ Rabbit Food. Hoe dan ook, het is het beste om minimaal tien dagen te doen over elke dieetverandering; op dag één geeft u maximaal 20% van het nieuwe voer, langzaam opbouwend tot 80% op dag zeven en acht, en 100% op dag tien.

Lees voor meer informatie ons blog over het veranderen van de voeding.

Portion

Feiten vaste formule

Dus waar passen voedingen met een vaste formule hierin? Wel, als u de beslissing neemt om de voeding van uw huisdier te veranderen, kunt u deze overstap op een zorgvuldig gecontroleerde manier maken. Maar wat te doen in situaties waar u geen controle over heeft, bijvoorbeeld als uw gebruikelijke voeding niet meer beschikbaar is, of als het recept plotseling veranderd is? Dit kan een heleboel verschillende redenen hebben. De beschikbaarheid van grondstoffen kan moeilijker worden, vertragingen van toeleveranciers, of zelfs iets eenvoudigs als slecht weer wat de productie van gewassen op de boerderij beïnvloedt.

In deze uitdagende financiële tijden voelen de meesten van ons het knelpunt. Als het gaat om voeding voor kleine huisdieren, kan het aanpassen van recepten en het vervangen van ingrediënten helpen om de kosten laag te houden. Goedkopere ingrediënten kunnen er echter niet alleen voor zorgen dat de voeding minder lekker is, maar veranderingen in de formule kan ook een negatief effect hebben op het gevoelige spijsverteringsstelsel van herbivoren.

Supreme heeft altijd gestaan ​​voor een vaste formule en onze recepten zullen nooit worden gewijzigd, tenzij een bepaalde grondstof niet langer beschikbaar is. Door waar mogelijk ingrediënten lokaal in te kopen, wordt de impact van problemen met toeleveranciers verminderd en heeft het ook milieuvoordelen.

Harvest field

Gevoelige spijsvertering

U vraagt zich misschien af waarom konijnen zo gevoelig zijn als het gaat om veranderingen in het dieet. Nou … ze zijn wat bekend staat als achterdarm fermentoren. Dit betekent dat ze een enorm orgaan hebben, het caecum genaamd, dat veel ‘goede’ bacteriën bevat om taai, vezelig plantaardig materiaal af te breken. Deze goede bacteriën, essentieel voor een gezonde spijsvertering, zijn zorgvuldig uitgebalanceerd en eventuele plotselinge veranderingen in het dieet kunnen dit verstoren.

Rabbit eating selective FFL

Gastro-intestinale stasis: een veterinair noodgeval

Gastro-intestinale (GI) stasis is een van de ernstigste gevolgen van spijsverteringsproblemen bij konijnen. In deze levensbedreigende aandoening vertragen de darmsamentrekkingen of ze stoppen helemaal, en de normale gezonde darmflora raakt uit balans.

Symptomen van GI stasis

  • Verminderde eetlust
  • Vermindering van het aantal of afwezigheid van keutels
  • Lethargie
  • Gebogen zitten door pijn
  • Opgeblazen buik

Als uw konijntje een van deze symptomen vertoont, moet u onmiddellijk naar de dierenarts gaan.

Rabbit at the vets

Jonge konijntjes

Het spijsverteringsstelsel van jonge konijnen is bijzonder gevoelig en plotselinge veranderingen in het dieet moeten worden vermeden. Verhuizen naar een nieuw huis is bijzonder stressvol, dus extra zorg is geboden. Denk er aan om te midden van de opwinding van het verwelkomen van een nieuw konijnenvriendje in uw leven, geleidelijk veranderingen in het dieet door te voeren.

Het gebruik van een voeding met een vaste formule, zoals Science Selective Junior Rabbit Food, die is afgestemd op de unieke behoeften van jonge dieren in de groei, helpt ervoor te zorgen dat de gewenningsperiode voor konijntjes en eigenaren zo stressvrij mogelijk verloopt.

Nu u weet hoe belangrijk een voeding met een vaste formule is, kunt u ons informatieve blog lezen over “Hoeveel moet ik mijn konijn voeren”.

Rabbit FFL Looking Food