Konijnen zijn natuurlijk één van de meest populaire kleine huisdieren. Maar er valt, als beginner, veel te leren over elk huisdier. Een goede, gespecialiseerde verkoper zal er niet alleen voor zorgen dat u gezonde konijntjes koopt, maar zal ook de tijd nemen om hun behoeften uit te leggen.

Dit zullen ze waarschijnlijk met u bespreken…

 • Konijntjes zijn geen goedkope huisdieren! De levenslange kosten voor het houden van een konijn worden geschat op € 8.500,00. En aangezien ze in het gezelschap van minimaal één ander konijn moeten leven, bedragen de potentiële levenslange kosten € 17.000,00. Meer dan u dacht? Wees voorbereid, maar onthoud ook, aangezien konijnen ongeveer 10 jaar worden, dat de jaarlijkse kosten voor een leven lang konijnenliefde niet zo hoog zijn. Wees bereid om te investeren om ze gezond en gelukkig te houden.
 • Konijnen komen in paartjes – zo zou het moeten zijn. Zonder een konijnenvriendje, wordt uw konijn niet echt gelukkig. Een ander konijn biedt niet alleen gezelschap, maar biedt ook een extra paar ogen en oren om op mogelijke bedreigingen te letten, waardoor beide konijnen zich veiliger en relaxter voelen in hun leefomgeving.
 • Geld besparen? De verkoper kan u vertellen wat u op speelgoed kunt besparen (door het zelf te maken) en op welke producten u geen concessies wilt doen. Hooi van goede kwaliteit kost niet veel meer dan slechte kwaliteit en kan u honderden euro’s aan dierenartskosten besparen voor tandheelkundige zorg, omdat de tanden van uw konijnen niet goed slijten door onvoldoende kauwen op onsmakelijk hooi.
 • Hulp bij het kiezen – weet u niet zeker of u een product ooit zult gebruiken of u wilt het graag, maar u weet niet of het lang mee zal gaan? Uw plaatselijke detailhandel weet welke producten eigenaren van gezelschapsdieren graag kopen, waar voor altijd mee wordt gespeeld en welke zo verdwenen zijn, maar het waard zijn omdat ze veel plezier opleveren. Maak een lijst van wat u denkt dat u nodig heeft en vraag vervolgens advies over wat u werkelijk nodig heeft. Een deskundige verkoper weet dat als hij u het beste advies geeft en u helpt geen geld te verspillen, u weer terugkomt.
 • Ga voor een groot hok – of in ieder geval voor zo groot mogelijk. Uw konijntjes moeten rechtop kunnen staan en meerder hupsen achter elkaar kunnen maken in het hok. Een goede verkoper kan u adviseren over een hok dat bij uw konijntjes past: of u nu kiest voor een binnen- of buitenhok.
 • Ze zullen vragen stellen – een goede verkoper zal proberen te achterhalen wat uw specifieke behoeften zijn die van invloed kunnen zijn op de zorg die u aan uw huisdier kunt geven. Als u of een van uw huisgenoten astmapatiënt is, zijn stofvrije bodembedekkingen noodzakelijk. Als u milieubewust bent of wilt zijn, kunnen ze u vertellen welke producten aan de behoeften van uw konijnen voldoen zonder het milieu te schaden.
 • Ze kunnen uw vragen beantwoorden! Weet u niet zeker of u uw konijnen binnen of buiten in de tuin moet houden? Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals weersomstandigheden, roofdieren en algemene risico’s buitenshuis, evenals uw persoonlijke voorkeuren. Een goede verkoper kan u de voor- en nadelen uitleggen, zodat u de juiste beslissing voor u en uw konijntjes kunt nemen.
 • Ze kunnen de onmisbare producten bij elkaar zoeken. De meeste gespecialiseerde verkopers hebben toegang tot een veel breder assortiment dan u in het schap ziet. Dus, als u iets online heeft gezien en u kunt het niet vinden, of als u een product in het schap leuk vindt, maar het in een andere kleur wilt, vraag het dan gewoon!
 • Er valt veel te leren. Uw verkoper kan u de beste websites laten zien of boeken die u kunt kopen om u te helpen voor uw konijntjes te zorgen. Misschien hebben ze ook folders en waardebonnen of zelfs een spaarprogramma.
 • Ze kunnen u laten zien hoe u op de juiste manier met uw konijntjes omgaat. Een goede verkoper kan tips geven hoe u het vertrouwen van uw konijntjes kunt winnen en hoe u ze het beste kunt oppakken zonder dat ze gewond raken. Een konijn dat gemakkelijk in de omgang is en niet gestrest raakt, is een veel leuker huisdier en zal meer liefde geven en ontvangen gedurende zijn of haar leventje.
 • Ze zijn er voor het leven – of het nu gaat om het oplossen van problemen of om u te helpen uw nieuwe konijntjes over te zetten van een junior naar een volwassen voeding, een lokale verkoper kan uw bron van kennis zijn, uw adviseur en kan er voor u zijn als u zich zorgen maakt.
 • Ze kennen u, ze kennen uw huisdier. Een goede verkoper is iemand die u vragen kunt stellen als u het niet zeker weet, ze zullen de naam van uw huisdier onthouden en dat ze dol zijn op bijv. erwten- en muntsnacks. Het zijn de mensen die ervoor zorgen dat de voeding en snacks die uw konijntjes lekker vinden op voorraad zijn en die net zo graag over huisdieren praten als u … hoe waardevol is dat?