We weten allemaal dat vers hooi en gras het belangrijkste onderdeel zijn van het dieet van een konijn, maar er zijn veel verschillende soorten hooi om uit te kiezen! Weten welk hooi het beste is voor uw konijntjes en hoeveel ze per dag nodig hebben, kan al lastig zijn en nu wordt er ook nog gesproken over verschil in hooi om te eten en hooi als bodembedekking. Beginnen uw hersenen al pijn te doen? Hopelijk helpt dit.

Gelukkig weet bijna iedereen dat hooi het belangrijkste onderdeel is van de dagelijkse voeding van een konijn. Ze zouden altijd toegang moeten hebben tot vers hooi en een eenvoudige manier om te meten hoeveel, is om uw konijntje elke dag een portie hooi te geven van dezelfde grootte als zijn/haar lichaam. Door uw happy hopper voldoende hooi per dag te geven, helpt dat om het gebit en de spijsvertering gezond te houden.

Hooi wordt al vele jaren gebruikt als bodembedekking voor konijntjes. Hooi houdt ze lekker warm. Als het echter niet goed wordt bewaard en bloot komt te staan aan verschillende elementen (vocht, zonlicht), wordt het snel vochtig en raakt het beschimmeld. Bij het zoeken naar geschikt hooi voor het hok van uw konijntjes is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het zoet ruikt, zo stofvrij mogelijk is en volledig schimmelvrij. Dit is net zo belangrijk als u op zoek gaat naar hooi om uw konijntjes mee te voeren – ze zullen het verschil immers niet kennen en zullen beide toch eten. Mogelijk vindt u echter een andere bodembedekking die geschikter is, zoals een op papier gebaseerd product. Dit voorkomt ook dat uw konijntjes hooi eten waar ze op hebben gepoept en geplast.

Dus, hoe is het hooi dat u uw konijntjes geeft anders dan het hooi waar u uw konijntjes op laat liggen? Nou, het antwoord is niets – hooi is hooi en alle soorten worden in een veld gekweekt. Hooi om te eten en hooi als bodembedekking worden niet als twee verschillende gewassen verbouwd. Er worden geen verschillende zaadmengsels om beide soorten hooi te creëren. Het komt in feite allemaal neer op de kwaliteit van het hooi. Het meest voedzame weidehooi komt uit een mooie mix van bladgras en klaver.

Als u op zoek gaat naar hooi van goede kwaliteit dient u op het volgende letten:

Uiterlijk

Het draait allemaal om het blad. U bent op zoek naar hooi met veel bladmateriaal. Hooi met een overvloed aan stengel en volwassen wietkoppen zijn op het beste moment verpakt.

Kleur

Goed hooi heeft een lichtgroene tot lichtgouden kleur. Als het er dof en bruin uitziet, is de kans groot dat het nat is geworden van regen tijdens het drogen. Bij het beoordelen van de kleur kunt u het beste in het hart van de baal kijken en niet aan de buitenkant. Dit komt omdat het hooi door daglicht bleker kan worden, maar laat dit u niet afschrikken, het betekent alleen dat het aan de buitenkant van de hooiberg heeft gelegen.

Schimmel

Schimmel kan zich uiten door een donkere verkleuring, maar het is niet altijd zichtbaar. Maar u heeft gereedschap bij de hand – uw neus! Als die baal beschimmeld is, kunt u hem ruiken!

Geur

De meeste mensen zullen het erover eens zijn dat de zoete geur van goed hooi heerlijk is (ik weet zeker dat onze kleine konijntjes het daar helemaal mee eens zullen zijn). Bij het meeste verpakte hooi kunt u die heerlijke geur door de verpakking heen ruiken. Als het hooi scherp, muf en bijna metaalachtig ruikt, is dat een teken dat het hooi door schimmel is aangetast.

Stof

Let er tijdens het controleren op of er veel stof vrij komt. Door stof kunnen de gevoelige luchtwegen van konijnen geïrriteerd raken, dus u wilt geen stoffig hooi gebruiken, zelfs niet als bodembedekking!

Een van de grootste problemen bij het gebruik van hooi als bodembedekking is hoe u ze kunt stoppen met het eten van iets waar ze net op geplast hebben? Het probleem is dat u dat niet kunt. Als het hooi lekker ruikt en lekker smaakt, dan eet meneer Konijn het, ze kennen helaas het verschil niet tussen het hooi waar ze op hebben geslapen of het hooi waar ze op moeten kauwen, en konijnen die hooi eten waarop ze hebben geplast, zullen gezondheidsproblemen veroorzaken. Dus het gebruik van een andere bodembedekking dan hooi is vaak een veiligere optie. Een op papier gebaseerde bodembedekking is ideaal, deze wordt meestal stofvrij gemaakt en kan hypoallergeen zijn!

U kunt hooi ook leuk maken! Het hooi hoeft niet op een stapel in de hoek van het hok te worden gelegd, het kan op meerdere plaatsen worden gelegd om de konijntjes aan te moedigen om te gaan zoeken. Zo krijgen ze gelijk beweging. U kunt ook hooirekken en -ballen gebruiken om het eten van hooi spannender te maken. Een konijn geniet van mentale uitdagingen, dus laat zijn kleine hersenen kraken door eten niet alleen lekker, maar ook spannend te maken.

Dus, hooi is hooi. Er mag geen kwaliteitsverschil zijn, of u het hooi nu geeft om te eten of als bodembedekking. Als u hooi van slechte kwaliteit in het hok van uw konijntjes legt, dan kunnen ze daar ziek van worden. Duidelijk onderscheid maken tussen eten en bodembedekking, en onbeperkt hooi van goede kwaliteit geven als hoofdbestanddeel van de voeding is een winnende combinatie voor de algehele gezondheid van uw kleine hoppers.