Het leven kan soms zwaar zijn, maar het goede nieuws is dat onze favoriete kleine huisvriendjes ons kunnen helpen! Het is niet alleen hun onvoorwaardelijke liefde en gezelschap die helpt; er is aangetoond dat dieren (van konijnen tot reptielen) angst en het effect van stress en spanningen op onze hersenen en ons lichaam verminderen. Ze zijn een geweldige stabiele factor in een steeds veranderende wereld.

Gelukkig maken dieren zich geen zorgen over wereldwijde pandemieën of politiek – zolang ze eten, drinken, gezelschap en een goede verzorging krijgen, zijn ze blij en gelukkig. Als ze ons aankijken, vragen ze zich waarschijnlijk af waar wij ons druk om maken! Maar goed, wat doen onze geliefde huisvriendjes om zo’n grote impact te hebben op onze gezondheid en ons geluk?

Hoe verbeteren huisdieren de geestelijke gezondheid?

Huisdieren helpen onze zorgen en stress te verminderen, met als bijkomend voordeel verlaging van de bloeddruk, hartslag en het risico op hartaandoeningen. Gezelschap van dieren helpt eenzaamheid te bestrijden en hun liefde wekt onze wederzijdse liefde op. Maar hoe?

  • Ze kalmeren onze geest. Alleen al het kijken naar een dier werkt rustgevend op een druk hoofd met veel gedachten in uitdagende, stressvolle tijden.
  • Ze oordelen niet. Dieren kunnen mensen helpen om over hun gevoelens te praten en deze te verwerken, zonder bang te hoeven zijn voor een oordeel. Ze lijken te luisteren en alles wat we hen vertellen te accepteren, en ze blijven van ons houden.
  • Ze fascineren! Kijken naar een ander levend wezen kan de aandacht verbeteren – alleen al het hebben van een aquarium zorgde ervoor dat mensen met de ziekte van Alzheimer beter gingen eten.
  • Ze zorgen ervoor dat er gelukshormonen vrijkomen. Bij het aaien en knuffelen van dieren komt oxytocine – het verbindingshormoon – vrij, waardoor we ons veilig, gelukkig en geliefd voelen.

Welk type huisdieren verbetert de geestelijke gezondheid?

Verbazingwekkend genoeg lijkt het erop dat zelfs het kleinste insect een positief effect kan hebben op de geestelijke gezondheid. Kijk maar eens naar een klein kind dat gefascineerd is door een lieveheersbeestje en zie de blijheid en verwondering op hun gezicht. Er is aangetoond dat contact met een dier onze angst vermindert; het aaien van zowel harde schildpadden als zachte, knuffelige konijntjes verlichten onze spanningen. Er is iets met een ander levend wezen dat we rustgevend vinden, want dezelfde stressverlagende effecten werden niet waargenomen bij het aaien van een knuffelbeest.

Traditioneel gezien denken veel mensen aan honden als ze aan therapiedieren denken, maar niet alleen denken wij dat konijnen, cavia’s en hamsters schattiger zijn, ook studies bevestigen de voordelen van hun gezelschap. Konijnen hechten zich snel aan hun baasjes en zullen uw stem herkennen en erop reageren. Door hun zachte, sociale en nieuwsgierige karakter zijn het ideale huisdieren die emotionele steun bieden.

De geestelijke gezondheid van kinderen en huisdieren

De band tussen een liefhebbend huisdier en een kind is iets speciaals. De zorg voor een dier kan kinderen met een laag zelfbeeld helpen en ze betekenis en doel geven. Huisdieren kunnen kinderen zelfs helpen bij het leren door hun zelfvertrouwen en interesse in boeken te vergroten en over dieren te leren. Ze kunnen ook sociale barrières doorbreken – het hebben van een cavia in de klas heeft kinderen met autisme geholpen socialer met andere kinderen om te gaan en meer te glimlachen en lachen! Zelfs ernstigere geestelijke gezondheidsproblemen, zoals kinderen met PTSD (posttraumatische stressstoornis,) kunnen worden verlicht door het eenvoudig verzorgen van een dier.

Huisdieren als therapie

Het goede nieuws is dat de voordelen van huisdieren zo bekend zijn dat dieren worden gebruikt om mensen te helpen herstellen van of omgaan met psychische problemen. Sinds 1983 organiseert het goede doel, Pets As Therapy bezoeken aan mensen met slopende mentale en fysieke gezondheidsproblemen om hen te helpen herstellen.

Onze kleine huisvriendjes zijn ideale therapiedieren voor thuis. Vanwege hun rustige, kalmerende, schattige en nieuwsgierige karakter kunnen ze emotionele ondersteuning bieden, en ze zitten vol persoonlijkheid! Lees hier verder.

Konijnen dragen ook hun steentje bij om de geestelijke gezondheid van mensen te ondersteunen door het werk van de liefdadigheidsinstelling Bunny Besties. Het geweldige team van vrijwilligers bezoekt met hun kalmerende konijnen educatieve instellingen, opvangcentra voor daklozen, hospices en zelfs bibliotheken, waardoor stress wordt verminderd en plezier wordt vergroot.

Het lijkt erop dat het in ons DNA zit om te profiteren van interacties met dieren, wat waarschijnlijk de reden is waarom dieren onze vrienden zijn sinds het begin der tijden. En dat zullen ze altijd blijven.

Rabbit with human