Konijnen en cavia’s zijn sociale dieren en kunnen het beste in paren worden gehouden. Klik hier voor advies over de verzorging van konijnen en cavia’s.
Konijnen en cavia’s zijn sociale dieren en kunnen het beste in paren worden gehouden. Natuurlijk kunnen deze dieren wat troost putten uit menselijk contact, maar het zal zelden zijn wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn.
Ze zullen waarschijnlijk hunkeren naar het gezelschap van hun eigen soort, want dit is hoe het van nature hoort te zijn. In het wild leven konijnen en cavia’s in groepen van tussen de 10 en 20, dus het solitair houden van deze dieren gaat in tegen hun natuurlijke instincten.

Dingen om rekening mee te houden

  • Het wordt niet aanbevolen om een konijn en cavia samen te houden
  • Leeftijd is vaak niet relevant, maar dieren van ongeveer dezelfde leeftijd hebben een grotere kans om langer samen te kunnen zijn
  • Castratie voor het koppelen zal bijdragen aan een succesvolle band
  • Geef het ze voldoende tijd om een band te krijgen
  • Zorg voor een neutrale omgeving tijdens het koppelingsproces om eventuele territoriale problemen te voorkomen
  • Gecastreerde mannetjes en vrouwtjes uit hetzelfde nest hebben kunnen het vaak samen goed vinden

Hoe moeten we ze houden?

Het is het beste om ten minste twee konijntjes of twee cavia’s samen te houden met de bedoeling hun leven samen door te brengen. Natuurlijk kunt u meer dan twee konijntjes of cavia’s houden, maar het is belangrijk dat ze voldoende ruimte hebben om in hun behoeften te voorzien. Bedenk dat een konijnenberg enkele meters diep kan zijn, een groot gebied beslaat en veel ingangen heeft. Het is belangrijk om niet veel dieren in een kleine ruimte te houden, omdat dit een negatief effect zal hebben.

guinea-pig-pair

Experimenteer met hun leefruimte

Maak het leuk! Is dat niet waarom u de huisdieren in de eerste plaats heeft gekocht?! Een geweldige manier om dit te doen, is door een aantal nieuwe dingen uit te proberen met hun leefruimte. Het is natuurlijk makkelijk om bij uw plaatselijke dierenwinkel te kijken voor een hok, maar waarom zou u niet ook online een kijkje nemen? Op Social Media vindt u geweldige voorbeelden van leefruimtes voor zowel konijnen als cavia’s.

U kunt ook online wat onderzoek doen voordat u de dierenwinkels bezoekt, het kan geen kwaad om zelf wat accenten aan het verblijf toe te voegen, zolang u er maar voor zorgt dat het veilig voor ze is. Een veelgebruikte leefruimte is een schuur of speelhuisje, deze bieden veilige schuilplaatsen van ruime afmetingen en zijn gemakkelijk te onderhouden. Wanneer u hiervoor kiest, is het belangrijk dat deze ruimte alleen voor uw huisdieren is bedoeld en niet ook voor andere doeleinden wordt gebruikt (bijvoorbeeld opslag van gereedschap).

Een schuilplaats moet ook altijd een grote uitloopren hebben, zodat de dieren hier kunnen rennen en spelen. Ze hebben ook schuilplaatsen nodig waar ze wat tijd zonder elkaar kunnen doorbrengen als ze dat willen.

De voordelen van paartjes

De voordelen van het in paartjes houden van deze dieren zijn groot, aangezien een leven alleen kan leiden tot eenzaamheid en verveling. Het is belangrijk om dit te voorkomen, omdat verveelde dieren gedragsproblemen kunnen gaan vertonen. Ze kunnen bijv. uit verveling aan hun omgeving (uw meubels) gaan knagen of zichzelf zelfs gaan verwonden, iets wat we zeker niet willen.

Door deze dieren niet alleen te houden, wordt hun kans op geluk vergroot. Ze kunnen kletsen, spelen, knuffelen en alles doen wat deze sociale dieren in het wild ook doen. Bovendien kan het kijken naar deze samenlevende diertjes ook voor ons mensen zeer leuk zijn en uw meubels gaan langer mee!

Deze dieren zouden een leven alleen wel overleven, maar ze zijn veel gelukkiger als ze in paren of groepen leven.