Zonder twijfel kunnen we zeggen dat jonge cavia’s super schattig zijn. Met hun leuke, vriendelijke karakter en schattige uiterlijk is het een spannende tijd om jonge cavia’s in je leven te verwelkomen. Als je weet hoe je voor jonge cavia’s moet zorgen, kun je deze schattige diertjes de beste start in het leven geven. Dus wat moet je weten?

Leuke weetjes: zwangerschap, biggetjes en pups

  • Baby cavia’s worden vaak pups genoemd en niet biggetjes…
  • …maar volwassenen hebben varkensnamen: zeug (vrouwtje) en beer (man).
  • Zwangerschap duurt 60 tot 70 dagen, wat lang is in vergelijking met andere kleine huisdieren.
  • Een lange zwangerschap betekent dat de jongen goed ontwikkeld geboren worden en al snel na de geboorte kunnen lopen.
  • Het bekkenkanaal van zeugjes is volledig versmolten als ze acht maanden oud zijn, wat betekent dat..
  • …als ze een eerste nest krijgen na acht maanden oud, ze waarschijnlijk problemen zullen krijgen met de bevalling omdat het geboortekanaal niet kan uitrekken.
guinea pig mum with pups

Begin van het leven

Pasgeboren cavia’s beginnen hun leven met haar, open ogen en oren en tandjes, en ze kunnen vrij snel na de geboorte lopen. Geloof het of niet, ze beginnen vanaf twee dagen al vast voedsel te eten en zijn meestal na drie weken volledig gespeend.

In het wild heeft het duidelijke voordelen om ‘klaar’ geboren te worden, ze zijn minder kwetsbaar voor bedreigingen zoals jachtdieren.

Beste voeding voor jonge cavia’s

Leuk weetje: pups groeien in enkele weken tijd van 60 gram bij de geboorte tot 500 gram of meer

Zoals de meeste jonge dieren, groeien jonge cavia’s super snel, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze vanaf het begin goede voeding krijgen. Naast dat ze veel moeten groeien, beginnen ze ook al twee dagen na de geboorte met het eten van vast voedsel. Dit betekent dat het voeren van de beste voeding, afgestemd op hun behoeften, bovenaan de lijst moet staan.

Science Selective Junior Guinea Pig biedt de ideale balans van voedingsstoffen voor cavia’s tot 20 weken oud. Met extra eiwitten om de groei te ondersteunen en veel vezels voor een gezond gebit en spijsverteringsstelsel, is dit precies wat je zoekt voor jonge pups.

Bovendien zitten de geëxtrudeerde brokjes boordevol heerlijke natuurlijke ingrediënten zoals paardenbloem en venkel, waardoor ze onweerstaanbaar lekker zijn zonder toegevoegde suikers. Het voeren van Junior Guinea Pig met extra vitamine C zal uw nieuwe huisdier een goede start geven.

En natuurlijk moeten jonge cavia’s, net als volwassen cavia’s, beginnen met een dieet dat voor minstens 80% uit hooi bestaat. Het is het beste om een onbeperkte hoeveelheid hooi van goede kwaliteit te geven en, net als bij volwassenen, elke dag te streven naar een portie ter grootte van hun lichaam.

jun

Het belang van vitamine C

Net als wij mensen missen onze caviavrienden het enzym dat nodig is om hun eigen vitamine C aan te maken. Dit betekent dat ze een essentiële behoefte hebben aan vitamine C in hun voeding. Dus waar gaat het allemaal om? Welnu, deze cruciale vitamine wordt gebruikt om iets te maken dat collageen wordt genoemd, de bouwsteen voor veel verschillende soorten lichaamsweefsels, dus het is vooral belangrijk in de voeding van jonge cavia’s.

Waar je goed op moet letten is dat vitamine C relatief onstabiel is en na verloop van tijd de neiging heeft om af te breken, vooral als het wordt blootgesteld aan licht, hitte en vocht. Dit betekent dat je altijd de bewaar- en houdbaarheidsinstructies op de verpakking moet volgen. Sommige voedingen, waaronder al onze voedingen voor cavia’s, bevatten vitamine C in een gestabiliseerde vorm om te voorkomen dat het wordt afgebroken.

Guinea Pig Food

Twee is altijd leuker

Dus wat zijn must-haves voor jonge cavia’s? Nou, gezelschap staat behoorlijk hoog op deze lijst. Cavia’s zijn sociale wezens en moeten worden gehuisvest in paartjes of groepen. Groepen van hetzelfde geslacht werken vaak het beste, hoewel een gecastreerde beer met een zeug een goede combinatie kan zijn.

In grotere groepen kunnen zeugjes het goed met elkaar vinden, maar niet-gecastreerde beertjes kunnen vechten, vooral als er zeugjes in de buurt zijn. Daarnaast is het natuurlijk niet verstandig om niet-gecastreerde beertjes en zeugjes bij elkaar te houden. Castratie verkleint het risico op vechten, maar sluit het niet uit, dus is het vaak beter om slechts één gecastreerde beer in groepen van gemengd geslacht te hebben.

Jonge cavia’s, vooral die uit hetzelfde nest, zijn het gemakkelijkst samen te houden, maar met tijd en geduld kunnen er ook banden ontstaan tussen oudere cavia’s en cavia’s uit verschillende nesten.

Guinea Pigs

Vertrouwen opbouwen

Cavia’s zijn vriendelijke diertjes, maar ze kunnen een beetje nerveus zijn als ze voor het eerst naar een nieuw huis verhuizen. Neem de tijd om langzaam het vertrouwen op te bouwen, dat zal op de lange termijn zijn vruchten afwerpen. Rustige, zachte benadering is de sleutel en het is heel handig om wat lekkers bij de hand te hebben om die allerbelangrijkste band op te bouwen. Selective Naturals Woodland Loops zijn rijk aan natuurlijke ingrediënten zonder kunstmatige kleurstoffen of toegevoegde suikers en zijn geschikt voor alle leeftijden. Ze bevatten ook veel vezels en zijn zowel gezond als lekker!

Ga voor meer informatie over het verzorgen van uw cavia’s naar ons blog over “Uw cavia’s ‘popcorning’ gelukkig houden”.

Image credit: @guineasgowheek