Een kleurmuis is een gedomesticeerde vorm van de wilde huismuis. Het type muis dat u in een dierenwinkel kunt kopen, komt uit een lange reeks gedomesticeerde muizen.

Deze muizen passen zich gemakkelijker aan een leven aan bij mensen. Kleurmuizen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren met een klein verschil in grootte (inclusief de witte muizen die veel mensen meer associëren met muizen die voor onderzoek worden gebruikt). Er bestaan ook verschillende vachttypes onder meer gekruld, langharig of kortharig (komt het meest voor). Het is het beste om twee of meerdere muizen te nemen, omdat ze echt het gezelschap van andere muizen nodig hebben.

Echter, het introduceren van nieuwe muizen in een stabiele groep is niet eenvoudig en het is dus beter om ze als groep te kopen en die groep dan samen te houden voor de rest van hun leven, zolang ze met elkaar overweg kunnen natuurlijk. 

Kun je een huismuis of een veldmuis houden?

Als u een eenzame wilde muis vindt en deze wilt houden, denk dan goed na of het de juiste beslissing is. Wilde muizen kunnen ziektes bij zich dragen en zullen niet gemakkelijk gedomesticeerd kunnen worden als ze gevangen worden als ze volwassen zijn. Ze zullen vaak extreem bang en gestrest zijn door de aanwezigheid van mensen. Houd er ook rekening mee dat muizen niet graag alleen wonen.

Mannelijke of vrouwelijke muis?

  • Er zijn voor- en nadelen voor zowel mannetjes als vrouwtjes.
  • Mannetjes hebben over het algemeen een sterkere geur dan vrouwtjes.
  • Vrouwtjes zijn mogelijk actiever en vertonen meer nestgedrag.
  • Sommige mensen zijn van mening dat mannetjes vriendelijker zijn naar mensen toe, aangezien vrouwtjes een sterke relatie met elkaar hebben.
  • Vrouwtjes muizen kunnen gemakkelijker in groepen worden gehouden.

Muizen zijn leuk om naar te kijken en zijn ideale huisdieren voor werkende mensen, omdat  ze ’s avonds wakker worden, klaar om te spelen. Ze houden ook van routine en zullen snel leren u te begroeten en om iets lekkers te vragen.

close up van veldmuis