Met hun levendige persoonlijkheid en aantrekkelijke uiterlijk zijn hamsters populair als het om kleine huisdieren gaat. Wist je dat er 0,6 miljoen van deze schattige diertjes in het Verenigd Koninkrijk zijn, op nummer 2 na konijnen en cavia’s.

Dus wat zijn de hamster ‘must-haves’?

Leefgebied hamster

Allereerst… je nieuwe huisdier heeft een plek nodig dat zijn thuis wordt. Een geschikte kooi is een van de grootste aankopen die je moet doen en het is super belangrijk om dit goed te doen. Hoewel deze huisdieren misschien klein van stuk zijn, hebben ze toch voldoende ruimte nodig om gelukkig te zijn. Hun wilde vrienden leggen elke nacht grote afstanden af op zoek naar voedsel en het hamsterhuis dat je kiest, moet dit ook bieden.

The Blue Cross, Engeland, beveelt voor een kooi aan die minimaal 100cm x 50cm x 50cm hamsters, maar dit is slechts het minimum en groter is vrijwel altijd beter.

Je moet ook nadenken over wat voor soort kooi je je nieuwe vriendje wilt geven. Draadkooien met een plastic bodem zijn een prima keuze, omdat ze gemakkelijk zijn schoon te maken en goed ventileren. Zorg er wel voor dat de bodem diep genoeg is voor een dikke laag bodembedekking, want niet alleen konijntjes graven graag!

Als je hamster een dwergras is, zorg er dan voor dat ze niet tussen de spijlen van de kooi passen. Als alternatief kun je een plastic modulaire kooi overwegen om je kleine vriend veilig te houden. Er zijn voor- en nadelen aan elke kooi, dus kies de optie die goed bij jou en je hamster passen.

Hamster Cage

Maak van de kooi een thuis…

Als het allerbelangrijkste, het leefgebied, is gekozen, is de volgende stap het huiselijk te maken en bovenaan de lijst staat geschikte bodembedekking. Omdat hamsters van nature gravers zijn, is een diepe laag bodembedekking essentieel, zodat ze stevige tunnels kunnen maken. Tiny Friends Farm Eco Bedding voldoet perfect aan deze wensen en is bovendien zeer absorberend, vrijwel stofvrij en zacht voor kleine pootjes.

Naast een comfortabel bed heeft je hamster veel nodig om zijn drukke geest bezig te houden en hiermee wordt de omgeving verrijkt. Het plaatsen van tunnels zorgt voor afleiding en stimuleert je hamster om zijn natuurlijke instincten te volgen en het biedt meer bewegingsruimte. Hamsterwielen zijn een andere populaire manier om deze kleine huisdieren bezig te houden, maar je moet er wel voor zorgen dat ze de juiste maat hebben. Als algemene regel geldt dat hamsters hun rug niet hoeven te buigen om in een wiel te rennen. Dit betekent dat Syrische hamsters een wieldiameter van 20-30 cm nodig kunnen hebben, terwijl 15 cm groot genoeg kan zijn voor een dwergras.

Hamster Wheel

Overwegingen ten aanzien van de kosten van levensonderhoud

De meesten van ons moeten momenteel besparen op de uitgaven, dus waarom niet eens nadenken over een beetje doe-het-zelf? Iets simpels als een kartonnen koker zal je hamstervriendje helpen zijn natuurlijke instincten te volgen. Maar waarom niet nog meer doe-het-zelf…

…hoe zit het met hamsterscaping?

Hamsterscaping is al een tijdje populair in Europa, maar wat is het precies en hoe creëer je het? Bij hamsterscaping draait het om het creëren van een omgeving waarin je hamster kan leven, waarin hij zijn natuurlijke gedrag kan uiten en het beste hamsterleven kan leiden. Dus zandbaden, schuilplaatsen, wielen van de juiste maat en diepe bodembedekking moeten allemaal deel uitmaken van de hamsterscape, met de nadruk op waar mogelijk natuurlijke materialen. Een omgeving die een afspiegeling is van het leefgebied van een wilde hamster, verbetert het welzijn van hamsters, zorgt voor gelukkige, actieve huisdieren en vermindert het kauwen, bijten en ander ongewenst gedrag.

Image Credit: @hamsterscapingofficial

Hamsterscaping

De juiste voeding

Een andere grote vraag is: wat is het beste voer om je hamster te geven? Hamsters zijn alleseters en eten in het wild een verscheidenheid aan voedsel, waaronder zaden, bladeren en wortels, evenals enkele insecten. Hun voedingsbehoeften verschillen echter van die van andere kleine alleseters, zo hebben hamsters meer eiwitten nodig dan gerbils. Dit betekent dat het beter is om ze een soort specifieke voeding te geven die is afgestemd op hun specifieke behoeften.

Van mueslivoedingen tot monocomponente voedingen, er is heel veel keuze. Onze monocomponente geëxtrudeerde brokjes Science Selective Hamster Food is een qua voedingswaarde een complete voeding, die zeer smakelijk is zonder toegevoegde suikers. Het wordt aanbevolen door dierenartsen en is geschikt voor alle hamsters, van Syriërs tot dwerghamsters.

Of wat vind je van mueslivoeding? Dit zijn voedingen die veel componenten bevatten zoals maïsvlokken, erwten, granen of zaden. Muesli kan een verscheidenheid aan voedselsoorten bieden en de mogelijkheid om te foerageren. De verschillende texturen, maten en vormen bieden ook een verscheidenheid aan kauwervaringen. Alle Tiny Friends Farm-voedingen van Supreme, inclusief Harry Hamster Tasty Mix en de onlangs gelanceerde Harry Hamster Fruity Nutty Mix, zitten boordevol heerlijke natuurlijke ingrediënten.

Leuk weetje: hamstertanden zijn van nature geel. Het hebben van parelwitte tanden kan een teken zijn van gezondheidsproblemen.

HAMSTER FOOD

Zandbaden

Zandbaden worden van oudsher geassocieerd met andere kleine huisdieren zoals chinchilla’s en degoes, maar… hamsters zijn er ook dol op! Een zandbad kan een geweldige traktatie zijn voor uw huisdier. Je kunt het meerdere keren per week aanbieden, het gaat verveling tegen en verbetert dus het welzijn. Zandbaden kunnen ook wonderen doen voor de vachtconditie, het verwijdert overtollige olie en houdt de vacht schoon en glanzend.

Verwen je vriendje eens met Tiny Friends Farm Harry Charlie en Gerri Bathing Sand of Science Selective Bathing Sand.

hamster bathing sand

En tot slot… temperament, tam maken en snacks

Tijd doorbrengen met je huisdier en een hechte band met hem opbouwen is een van de meest lonende aspecten van hamsterbezit. Als prooidier zijn hamsters echter vaak schrikachtig en kan de wenperiode enige tijd duren. Hoewel de meeste hamsters een goed karakter hebben, kunnen ze de neiging hebben om te bijten als ze bang zijn, dus om je huisdier eraan te laten wennen dat hij wordt vastgehouden en om die allerbelangrijkste band op te bouwen, moet je het rustig aan doen. Het voorzichtig met de hand voeren van snacks om contact en vertrouwen op te bouwen kan wonderen verrichten.

Snacks kunnen ook in de kooi worden verstopt om natuurlijk foerageren te stimuleren en je hamster bezig en gelukkig te houden. Van Harry Hamster Yippees snacks tot Tiny Friends Farm Stickles en Selective Naturals Harvest Loops, er is voor elk wat wils!

Hamster Treats