Als u overweegt degoes te gaan houden, dan zijn er enkele belangrijke zaken waar u rekening mee dient te houden. Degoes zijn leuke huisdieren voor oudere kinderen of volwassenen. Huisdieren die u naast degoes zou kunnen overwegen, zijn chinchilla’s en gerbils. Een degoe lijkt erg op een gerbil, maar is ongeveer drie keer zo groot en ze leven ook langer. Ze lijken qua grootte sterk op chinchilla’s en hebben vergelijkbare vereisten voor huisvesting.

 • Een degoe wordt 5 tot 8 jaar oud, dus hou er rekening mee dat u ze zo lang kunt verzorgen. Ze worden echter binnen gehouden en een degoepaartje heeft een kooi van ongeveer 60×45 cm nodig, waardoor ze ook in kleine huizen gehouden kunnen worden.
 • Degoes hebben gezelschap nodig en als u op zoek bent naar een degoe, dan moet u echt kijken naar ten minste een paartje. Degoes die samen opgroeien, zijn de beste combinatie. Hoewel groepen van hetzelfde geslacht worden aanbevolen, kunnen mannetjes gaan vechten. Mannetjes kunnen ook vechten met vrouwtjes en vrouwtjes kunnen gelijk weer zwanger raken zodra ze zijn bevallen. Een gecastreerd mannetje kan met meerdere vrouwtjes worden gehouden, maar ook dan kunnen ze gaan vechten. Indien ze veel ruimte en schuilplaatsen met een open einde hebben, kan de territoriale agressie verminderen.
 • Het contact maken met en het aanraken van degoes dient vanaf jonge leeftijd te gebeuren. Ze moeten hier heel langzaam aan wennen. Hou ze in de ene hand met de andere hand over de rug en hou er rekening mee dat zelfs als ze hieraan gewend zijn geraakt, ze kunnen schrikken van een onbekende persoon en kunnen gaan bijten.
deg
 • Degoes zijn overdag actief en slapen ‘s nachts, dus hun natuurlijke gedrag past bij die van de meeste mensen. Als u een regelmatig slaap- en waakpatroon heeft, is dit beter voor uw degoe – ze houden er niet van als de lampen tot ’s avonds laat branden!
 • Degoes houden van rennen en hebben veel ruimte en speelgoed nodig. Ze vinden het ook leuk om voedsel te begraven en te hamsteren.
 • Degoes moeten binnen worden gehouden in een redelijk normale temperatuur – vermijd extremen, hier kunnen ze moeilijk aan wennen.
 • U mag een degoe nooit in bad doen, maar ze houden wel van een zandbad dat helpt om hun vacht en huid gezond te houden. Geef twee of drie keer per week een ondiepe bak met badzand, zoals Harry, Charlie & Gerri Bathing Sand of Science Selective Bathing Sand.
bathing-sand-thumbnail
 • Geef ze kleine hokjes of holletjes waar ze zich in kunnen verstoppen. We raden u aan er één per degoe te nemen, en één groot genoeg om met meerdere degoes samen in te slapen.

   

 • Degoes eten hun eigen uitwerpselen. Dit heet coprofagie en is nodig om voldoende voedingsstoffen te kunnen opnemen.
  U kunt degoes het beste uit het zicht of gehoor van andere huisdieren houden, die ze als roofdieren beschouwen, zoals katten, honden of fretten.
 • Geef ze veel hooi op verschillende plekken. Ander voedsel kan ook in het hooi worden gestopt om hen aan te moedigen voldoende vezels te eten en het geeft hen de gelegenheid om te foerageren.
 • Het houden van degoes is genieten – ze zijn leuk om naar te kijken en mee om te gaan, of ze nu als groep foerageren, elkaar verzorgen, rennen, graven of zandbaden nemen. . Mensen kunnen veel bijdragen aan het leven van een degoe, hoewel kleine kinderen moeilijk met degoes kunnen omgaan omdat ze zo snel en actief zijn.
Degu-in-owners-hands