Heeft u zich ooit afgevraagd of er een gezondere manier is om uw konijnen te voeren? Hieronder volgende enkele suggesties van onze experts in voeding voor kleine huisdieren, onze regel van vijf:

  • De dagelijkse voeding voor een konijn moet voor het grootste gedeelte uit hooi bestaan
  • Brokjes of mix: volg de voedingsrichtlijnen op de verpakking
  • Verse groene bladgroenten – een handje vol per dag
  • Snacks – in beperkte mate (kan met de hand worden gegeven om zo een band op te bouwen)
  • Water – zorg ervoor dat ze altijd water kunnen drinken via een fles, bakje of beide!

Hoeveel voeding per dag?

Als u eenmaal weet wat u moet voeren, wordt het tijd om na te denken over hoeveel. Misschien vindt u het handig om de hoeveelheid voer af te stemmen op de grootte van uw konijn. Als richtlijn kunt u de lichaamsgrootte van uw konijn aanhouden als hoeveelheid hooi die u moet geven – hoewel u hooi nooit mag beperken en zoveel moet geven als uw konijn eet. Dat is misschien meer dan u had verwacht, maar het is essentieel voor de gezondheid van uw konijn.

Hooi van goede kwaliteit – dit bestaat in wezen uit verschillende soorten grassen die zijn geoogst en zorgvuldig zijn gedroogd – moet fris ruiken, licht groen en bladachtig zijn en mag niet stoffig zijn. Het prijsverschil tussen hooi van slechte kwaliteit en goed hooi valt wel mee, dus voer altijd het beste dat u zich kunt veroorloven, want hooi is het belangrijkste voedsel voor een konijn. Hooi kan ook in kartonnen kokers worden gestopt om uw konijnen te laten foerageren.

Nu naar de brokjes of mix. Op de verpakking staan voedingsrichtlijnen die u een idee geven van hoeveel u moet voeren. Als uw konijn genoeg hooi eet, zal de hoeveelheid brokjes of mix ongeveer even groot zijn als beide konijnenoren! Hou natuurlijk ook altijd de lichaamsconditie van uw konijnen in de gaten en pas eventueel de hoeveelheid aan om ze gezond te houden.

Verse groene bladgroenten kunnen dagelijks worden gegeven en een handje vol (of konijnenkop!) is voldoende. Als u zich afvraagt welke groenten konijnen kunnen eten, onthoud dan dat niet alle groenten even goed zijn voor konijnen. Bekijk hier onze gids met veilige groenten.

Snacks kunnen een belangrijke rol spelen om u en uw konijnen dichter bij elkaar te brengen en een band op te bouwen. Dagelijks een beetje – ongeveer ter grootte van die witte pluizige staart – is goed.

Wist u dat studies hebben aangetoond dat konijnen meer water uit bakjes drinken dan uit flesjes? Het is misschien lastiger om water in bakjes schoon te houden en er voor te zorgen dat er geen water in het hok gemorst wordt, maar wij adviseren toch om ze beide te geven, zodat uw konijnen altijd een keuze hebben.

rabbit-food-guide

Wat eten konijnen graag?

In het wild foerageert en graast een konijn, waarbij het verschillende kruiden en wilde planten kiest, en gras. De grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen zou hen helpen een zekere mate van voedingsbalans te bereiken. De realiteit is echter dat wilde konijnen een korte levensduur hebben – vaak slechts één of twee jaar, deels omdat ze worden belaagd en door ziekte, maar ook vanwege ontoereikende voeding. Konijnen als huisdier kunnen veel langer en gezonder leven als ze de juiste voeding krijgen.

Net als mensen maken konijnen niet altijd de gezondste keuzes. Dit kan komen doordat ze gewend zijn geraakt aan bepaalde soorten voedsel, een bepaalde voeding krijgen als ze nog jong en bij hun moeder zijn, of door smaakvoorkeuren. Ook houden konijnen, net zoals veel mensen, van zoete smaken, maar suikerhoudend voedsel wordt zeer slecht verteerd, waardoor het vaak buikpijn veroorzaakt en het kan zeer schadelijk zijn voor hun tanden. Voeding met verborgen suikers, zoals melasse, kunnen een suikerbron zijn en zelfs extraatjes als wortels of appels kunnen voor te veel suikers zorgen als ze er te veel van krijgen.

Konijnen zullen over het algemeen genieten van vers plantmateriaal (bijv. wortelloof en kruiden), hooi van goede kwaliteit, smakelijke groenten en wat fruit. Ze houden wel van wortel en appel, maar geef het af en toe als tussendoortje!

rabbits eating hay

Hoe weet u of een konijn iets lekker vindt?

De tanden van een konijn groeien constant. Hierdoor kunnen ze vezelig plantmateriaal eten. Het is dus normaal dat konijnen lang aan het eten zijn. Hoewel mensen vaak snel eten als ze van iets genieten, doen konijnen dat niet. Als u een konijn lang op zijn voer ziet kauwen, wil dat nog niet zeggen dat het er niet van geniet – het kan zelfs precies het tegenovergestelde zijn en het is zeker gezonder.

Konijnen vinden het ook leuk om hun eten te moeten zoeken, dus het verstoppen van voer kan een goede manier zijn bepaald voedsel lekkerder te gaan vinden. Sommige konijnen maken ook geluiden wanneer hun baasje er aan komt met hun favoriete eten en kunnen zelfs een binky maken – een combinatie van een sprong en een zijwaartse trap wat betekent dat ze heel blij zijn.

Rabbit-Binky

Kunnen konijnen voedsel delen?

Konijnen moeten natuurlijk altijd een vriendje hebben, en ze worden het vaakst in paartjes gehouden. Kunnen ze hetzelfde bakje of baaltje hooi delen? Het simpele antwoord is ja, tenzij ze om medische redenen een andere voeding krijgen. Maar u moet er wel op letten dat niet één konijn de voedselbron domineert en dat daardoor zijn vriend niet voldoende voeding binnen krijgt. Om deze reden kan het hebben van meerdere voerbakken op verschillende plekken zorgen voor een fijner leven samen. Het betekent ook meer mogelijkheden om te grazen, te foerageren en te ontdekken – volledig natuurlijk gedrag dat u als liefhebbende konijnenbezitter wilt aanmoedigen.

Wat eten babykonijnen?

Als zoogdieren produceren konijnen melk om hun baby’s mee te voeden. Een moederkonijn zal haar jongen voeden tot ze ongeveer 8 weken oud zijn. Haar jongen zullen vaak aan haar vaste voedsel gaan knabbelen als ze ongeveer twee tot drie weken oud zijn, maar ze zullen haar melk nog een paar weken nodig hebben.

Konijnen hebben vaak een zeer sterke voorkeur voor hetzelfde voedsel dat ze hun moeder in die eerste weken hebben zien eten, zelfs als ze ouder worden. Mama heeft ook echt gezonde voeding nodig om ervoor te zorgen dat ze voldoende melk kan produceren. Het is dus van levensbelang om de moeder de juiste gezonde voeding te geven.

U kunt ze het beste dan een speciaal voor Junior konijnen gemaakte voeding geven. De extra energie en voedingswaarden die het de baby’s geeft, zal hun groei stimuleren en mama kan ook hetzelfde voer krijgen om zo in haar verhoogde voedingsbehoeften te voorzien.

Wilt u meer weten over de manieren om uw konijn te voeren? Lees dan verder over ons hooi, onze brokjes, mixen en snacks op onze site!