De ziekte van Cushing is een vrij ongebruikelijke ziekte die af en toe bij hamsters voorkomt.

Gespecialiseerde dierenarts Molly Varga geeft wat meer inzicht in hoe het hamsters kan beïnvloeden en welke behandeling er beschikbaar is om de ziekte vast te stellen en te behandelen.

Molly-Varga-advice

Molly zegt:

Ziekte van Cushing (hyperadrenocorticisme / HAC) bij hamsters

  • De ziekte van Cushing (of HAC) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een overactieve bijnier.
  • De bijnier zit naast de nier en produceert adrenaline en verschillende steroïde hormonen.
  • Bij de ziekte van Cushing wordt er te veel stresshormoon gemaakt (cortisol), wat resulteert in meer drinken en eten, evenals een slappe buik en een dunne, kalende huid.
  • De ziekte van Cushing komt niet vaak voor bij hamsters en kan worden aangezien voor diabetes (als gevolg van meer drinken) of huidlymfoom (als gevolg van huidveranderingen).
  • De diagnose van de ziekte van Cushing kan op dezelfde manier worden gesteld als bij katten en honden: namelijk door een bloedtest te doen om diabetes uit te sluiten en een verhoogd steroïdengehalte te bevestigen. In sommige gevallen wordt een stimulatietest gedaan met een synthetisch hormoon dat is ontworpen om de bijnier te stimuleren. In veel gevallen kunnen de moeilijkheid om een bloedmonster te krijgen en de kosten een belemmering zijn. De cortisol/creatinine-verhouding in urine testen is minder ingrijpend, maar is ook iets minder betrouwbaar. Een hamster die meer dan 100 ml per kg lichaamsgewicht drinkt in een periode van 24 uur, met een positieve cortisol/creatinine-verhouding in de urine of een verhoogde basale cortisolspiegel, heeft waarschijnlijk de ziekte van Cushing.
  • De behandeling kan lastiger zijn: veel van de klinische symptomen, hoewel duidelijk en zichtbaar, zijn niet pijnlijk, dus de beslissing om te behandelen moet zorgvuldig worden overwogen. De medicijnen die beschikbaar zijn voor behandeling, zijn onder meer Vetoryl en ketoconazol. Vetoryl zou gebruikt mogen worden bij hamsters, omdat het gebruikt mag worden om de ziekte van Cushing bij andere diersoorten te behandelen, maar het wordt geleverd in tabletvorm met een darmcoating waardoor het moeilijk te breken of op te lossen is om een nauwkeurige dosering te krijgen. Ketoconazol is een antischimmelmiddel dat cellen in de bijnierschors doodt. Hoewel dit medicijn voor andere ziektes gebruikt mag worden, is het in het Verenigd Koninkrijk niet goedgekeurd voor gebruik bij de ziekte van Cushing. Ketoconazol heeft ook geen omkeerbare werking, terwijl Vetoryl dat wel heeft. Voor meer informatie over deze middelen verwijzen wij u naar uw dierenarts.
  • Er zijn verschillende andere medicijnen die vaak op internet worden genoemd, maar de meeste zijn oud, veroorzaken aanzienlijke bijwerkingen of zijn niet verkrijgbaar.
  • De beste manier om te controleren of de behandeling werkt, is door de waterinname over 24 uur te meten: een succesvolle behandeling moet leiden tot een vermindering van het drinken en een verbetering van de haargroei en huidconditie.
  • Behandeling met Vetoryl is waarschijnlijk langdurig nodig, maar bij gebruik van ketoconazol, kan de behandeling worden gestopt zodra een aanvaardbaar niveau van waterinname en huidverbetering is bereikt (hoewel deze mogelijk moet worden hervat als de klinische symptomen terugkeren).
  • Uiteindelijk kunnen huidbeschadiging, gewichtsverlies en spierverslapping betekenen dat de hamster zich ongemakkelijk gaat voelen. In dat geval dient u verdere hulp in te schakelen van uw dierenarts.