Ratten zijn gemakkelijk te houden en hebben genoeg gezelschap van andere ratten wanneer ze als paren worden gehouden (gecastreerd of van hetzelfde geslacht) of in groepen. Dit is waarom ratten geweldige huisdieren zijn.

  • U hoeft zich geen zorgen te maken over het wassen van uw ratten. Het zijn zeer schone dieren en hoewel ze kunnen worden gewassen met hondenshampoo (zolang het niet is ontworpen om vlooien of teken te behandelen), is in de meeste gevallen een simpele wasbeurt met een vochtige doek alles wat zo nu en dan nodig is. Maar meestal houden ze zichzelf schoon.
  • Ratten zijn echt ontdekkingsreizigers, dus laat ze af en toe uit hun kooi, maar zorg ervoor dat het gebied bestand is tegen ratten, zodat ze niet gewond raken of uw huis kunnen beschadigen. Vooral kabels moeten worden afgedekt of verwijderd.
  • Alle ratten zijn ’s nachts of vroeg in de avond actief. Probeer er voor te zorgen dat ze niet op een plaats staan waar kunstlicht hun natuurlijke gedragspatronen verstoort. Dit betekent ook dat ze betere huisdieren zijn voor jongvolwassenen of tieners die ook later op de avond gaan slapen! U kunt ze ook beter niet in slaapkamers plaatsen, omdat het geluid dat ze maken de bewoner misschien uit zijn slaap houdt, wat zorgt voor happy ratjes, maar een niet zo happy eigenaar.
  • Ratten brengen ook graag veel tijd ondergronds door. Geef ze tunnels of een bodembedekking/ondergrond waar ze tunnels in kunnen bouwen om ze happy te houden. Sommige mensen gebruiken zand, zaagsel of aarde voor tunnels, maar een zeer veilige optie is om kartonnen kokers onder hun standaard bodembedekking te begraven, omdat dit niet zal instorten.
  • Ratten gebruiken meestal één deel van hun kooi als toilet, zodat u hier een kattenbak kunt plaatsen, zodat u alles schoon en geurvrij kunt houden.
  • Ratten houden ook van kauwen, dus geef ze houten blokken of speelgoed dat is ontworpen voor andere dieren die graag knagen (zoals fretten of papegaaien).
  • Ratten kunnen geurmarkeringen achterlaten, zelfs op u, dus wees hier op voorbereid door stoffen meubels af te dekken en een geurneutraliserende spray in huis te hebben. Het is niet echt heel vies – echt niet!
Rat peeping out of cage