Natuurlijk voor konijnen zorgen

De manier waarop u voor uw konijnen zorgt en ermee omgaat, moet hun natuurlijke gedrag als prooidier weerspielen. Hoe beïnvloedt dit hun gedrag bij u thuis?

 • Brengen veel tijd door met kauwen op vezelrijk plantmateriaal
 • Kunnen gemakkelijk schrikken of bang worden
 • Zullen zich waarschijnlijk verbergen of wegrennen als er gevaar dreigt, dus hebben een veilige, overdekte ruimte nodig om zich terug te kunnen trekken
 • Kunnen tekenen van ziekte maskeren, waardoor het moeilijk te zien is wanneer ze ziek zijn
 • Een ander konijn is niet alleen een gezellig, maar ook iemand die mee oplet, zodat ze zich veiliger voelen

Hoe houdt u uw konijntjes dus gezond en gelukkig…

ss-veterinary-group
vet-icon-grey-green

Ons veterinaire assortiment voor konijnen

Als uw konijn spijsverterings- of gebitsproblemen heeft, kan het voorkomen dat uw dierenarts een specifiek dieet aanbeveelt. Of het nu gaat om het helpen te herstellen van een operatie of te ondersteunen tijdens ziekte, we hebben een deskundig voedingsplan voor uw konijntje.

rabbit-eating

Waarom onze konijnenvoedingen ongeëvenaard zijn

We stellen hoge eisen aan onze konijnenvoedingen. Ze moeten van nature lekker zijn en alle voedingsstoffen bevatten die konijntjes nodig hebben. Maar hoe lekker ze ook zijn, we willen niet dat ze binnen enkele seconden worden opgegeten. Wilde konijnen eten urenlang en tamme konijnen zijn hetzelfde – ze nemen de tijd om een plantaardige vezelrijke voeding te eten. Een langere kauwtijd is niet alleen goed voor de konijnentandjes – die constant groeien – maar ook essentieel voor een gezonde spijsvertering.

 • Vezelrijk en lange vezels – net zoals ze in het wild zouden eten
 • Zonder toegevoegde suikers – lekker vanwege de smaak van hoogwaardige natuurlijke ingrediënten
 • Nutritioneel uitgebalanceerd met alle vitamines en mineralen die ze nodig hebbend

Veelgestelde vragen over konijnen

Veelgestelde vragen over konijnen

Zijn konijnen knaagdieren?

Het korte antwoord is nee – konijnen zijn geen knaagdieren. Konijnen zijn lagomorfen (haasachtigen), hoewel ze in het verleden ten onrechte als knaagdieren werden geclassificeerd. In tegenstelling tot knaagdieren zijn lagomorfen herbivoor en mogen ze alleen een plantaardig dieet krijgen. Sommige onderzoekers hebben zelfs gesuggereerd dat konijnen meer gemeen hebben met dieren zoals runderen of schapen dan met knaagdieren.

Veel knaagdieren eten zowel vlees als planten en hun lichaam is aangepast om de verschillende voedingsmiddelen te kunnen verteren. Konijnen hebben een enkele maag en een goed ontwikkelde endeldarm waardoor ze plantmateriaal kunnen afbreken. Een ander kenmerk is dat konijnen hun uitwerpselen opeten – dit wordt coprofagie genoemd. Door dit proces kunnen ze meer voedingsstoffen uit hun voedsel halen.

Hoewel zowel knaagdieren als lagomorfen continu groeiende tanden hebben, hebben lagomorfen zoals het konijn een extra paar stifttanden achter hun voorste snijtanden (de grote voortanden). De onderste snijtanden rusten tegen deze stifttanden.

Omdat konijnentanden continu groeien, is het erg belangrijk dat ze de kans krijgen om te kauwen om zo de tanden te slijten en overgroei of ongelijkmatige groei te voorkomen. Deze continue groei is een kenmerk dat ze delen met knaagdieren. Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat konijnen hun tanden gezond kunnen houden, is door voldoende hooi te geven om op te kauwen Kies bij het kiezen van voer voor je konijn altijd een voer dat veel vezels bevat en geef altijd onbeperkt vers hooi en water naast ander voer.

Zijn konijnen goede huisdieren?

Konijnen zijn geweldige huisdieren voor zorgzame eigenaren. Hoewel er lang gedacht is dat het geschikte huisdieren zijn voor kinderen, denken de meeste mensen nu dat ze meer geschikt zijn voor volwassenen of oudere kinderen, vanwege hun specifieke behoeften.

Konijnen vertonen veel fantastisch gedrag en hebben het vermogen op de aanwezigheid van hun baasjes te reageren en blijdschap te tonen. Als ze heel blij zijn, maken ze een binkie – een sprong in de lucht vanuit een staande positie. Konijnen spelen, graven en maken ook nesten met hun bodembedekking. Hun vacht voelt zacht aan en als er op de juiste manier mee om wordt gegaan zijn het over het algemeen zeer zachtaardige huisdieren. Konijnen moeten altijd in paren worden gehouden, omdat het gezelschap van hun eigen soort erg belangrijk voor hen is.

Hoewel konijnen niet hoeven te worden uitgelaten, moeten hun hokken wel dagelijks worden schoongemaakt en ze hebben toegang nodig tot een ruimte die groot genoeg is om te rennen en springen. Veel standaard hokken worden momenteel als te klein beschouwd voor de meeste konijnen en daarom kiezen sommige mensen nu voor kleine tuinhuisjes of binnenhokken en kamers, zodat hun konijnen voldoende ruimte hebben om zich te gedragen zoals ze in de natuur zouden doen. In sommige landen is waarschijnlijk veel veiliger om konijnen binnen te houden in plaats van buiten.

Konijnen zijn prooidieren en kunnen daarom gemakkelijk schrikken of bang worden gemaakt door onervaren handelen. Een konijn dat niet goed wordt vastgehouden, kan zijn rug beschadigen en zelfs wervelfracturen oplopen die vaak fataal zijn. Angstige konijnen kunnen verstarren en dit wordt soms gezien als een positieve reactie. Als een konijn bijvoorbeeld op zijn rug wordt gelegd, denken veel mensen dat de tranceachtige toestand er een is van volledig vertrouwen en ontspanning – in feite is dit een zeer stressvolle ervaring voor het konijn. Door hun sterke achterpoten mogen konijnen alleen worden vastgehouden door mensen die sterk genoeg zijn om ze goed vast te houden als ze gaan trappen – dit is een van de redenen waarom ze geen ideale huisdieren zijn voor zeer jonge kinderen.

Veel mensen die konijnen hebben, hebben ook andere soorten huisdieren en houden evenveel van hun konijnen als van hun katten of honden.

Welke konijnen zijn de beste huisdieren?

Hoewel veel mensen denken dat sommige konijnenrassen betere huisdieren zijn dan andere, is het zo dat gelukkige konijnen de beste huisdieren zijn. Een gelukkig konijn zal zich veilig voelen en zijn natuurlijke gedrag uiten. En dat betekent dat hun eigenaren over het algemeen meer positieve ervaringen hebben. Zorg ervoor dat u begrijpt hoe u het beste voor uw konijnen kunt zorgen op het gebied van huisvesting, voeding, gezelschap en lichaamsbeweging. Hoewel grotere konijnenrassen vaak rustiger zijn, wil niet iedereen een rustig of niet beweeglijk huisdier.

Sommige mensen geven de voorkeur aan actieve rassen, maar moeten zich dan mogelijk aanpassen aan de hogere mate van alertheid, omdat ze sneller kunnen schrikken. Het uiterlijk van een bepaald ras is ook bepalend, want hoe aantrekkelijker u een huisdier vindt, hoe groter de kans dat u tijd en geld steekt in de zorg voor zijn of haar welzijn. Onthoud ook dat een groot konijn veel meer ruimte nodig heeft en hoe groot dan hun verblijf moet zijn,

zodat ze op hun achterpoten kunnen gaan staan en kunnen rondhuppelen. Dat betekent 120-150 cm hoog en ongeveer 365 cm lang – dus ongeveer de grootte van een hele kamer!
Sommige mensen geven de voorkeur aan een mannelijk konijn, omdat deze vaak relaxter zijn in de omgang en zich minder snel ingraven Een vrouwtjeskonijn bewaakt iets meer haar territorium en vraagt daardoor wellicht een iets voorzichtiger aanpak. Als u een konijnenpaartje houdt (en inderdaad, ze dienen allemaal gezelschap van een soortgenoot te hebben), is het ook minder duur om een mannelijk konijn te laten castreren dan een vrouwelijk konijn.

Jonge konijnen kunnen na verloop van tijd gemakkelijker wennen aan de omgang met mensen. Een volwassen konijn dat wordt herplaatst, kan al vriendelijk, tam en zelfverzekerd zijn in de buurt van mensen. Bedenk hoeveel tijd u aan dit proces kunt besteden bij het kiezen van uw konijnen. Een konijn kan 8 tot 12 jaar worden en het leven van een mens kan in die tijd veel veranderen, dus overweeg van te voren of een jong of ouder konijn bij uw omstandigheden past.

Hoeveel voeding geef je een konijn dagelijks?

Konijnen houden van grazen en brengen een groot deel van hun tijd door met eten. Het is echter mogelijk om een konijn te veel te voeren en gewichtstoename, obesitas en de daarmee gepaard gaande slechte gezondheid kunnen het gevolg zijn. Als u wilt weten hoeveel u uw konijn moet voeren, volgen hier enkele suggesties:

 • geef dagelijks vers hooi van goede kwaliteit; ze hebben dagelijks minimaal hun eigen lichaamsgrootte aan hooi nodig
 • geef dagelijks een handje vol verse groene bladgroenten
 • geef brokken of gemende voer volgens de voedingsinstructies op de verpakking Dit is slechts een richtlijn, dus het kan zijn dat u de hoeveelheden naar boven of beneden moet aanpassen, afhankelijk van hoe actief uw konijnen zijn en hoe hun lichaamsconditie is. Pas op dat u geen voeding geeft die suiker bevat (inclusief verborgen suikers zoals melasse), aangezien de zoete smaak kan leiden tot overeten en ook een nadelig effect kan hebben op de spijsvertering en de gezondheid van het gebit. We raden dagelijks ongeveer 25 gr per kg lichaamsgewicht aan
 • zorg altijd voor vers drinkwater

Zijn er vaccinaties voor konijnen?

Bij konijnen komen twee ernstige, besmettelijke virusziekten voor waartegen vaccinatie mogelijk is: myxomatose en VHD (RHD). Van die laatste bestaan twee typen virussen: klassiek RHD (RHDV1) en RHDV2. Deze ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk Deze ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk. Zowel myxomatose als VHD kunnen o.a. worden overgebracht door muggen en andere stekende insecten zoals steekvliegen en vlooien.

Deze ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk. Zowel myxomatose als VHD kunnen o.a. worden overgebracht door muggen en andere stekende insecten zoals steekvliegen en vlooien.
Het voorkomen van een besmetting is uiteraard heel belangrijk. Zorg dat uw konijnen geen vlooien krijgen (let op, niet elk vlooienmiddel is geschikt voor konijnen), neem maatregelen tegen muggen en vliegen , zoals horrengaas, en hou het hok goed schoon.

Raadpleeg altijd uw dierenarts over de vaccinaties die zij voor uw konijnen aanbevelen.

Moet je een konijn in bad doen?

Nee, konijnen mogen niet in bad worden gedaan, mits hier een goede reden voor is en het door een dierenarts wordt aangeraden. Konijnen houden hun vacht doorgaans zelf schoon en de natuurlijke oliën zorgen voor glans en helpen het vuil af te weren. Een konijn in bad doen is niet zonder risico – ze kunnen bang worden, uitglijden of gaan trappen. Hierdoor kunnen ze gewond raken en zelfs hun rug breken. Ze raken ook snel onderkoeld als ze nat zijn en het kan lang duren voordat hun vacht droog is, waarbij deze vaak samen klit. De huid van konijnen is ook erg dun en kan dus makkelijk scheuren.

Als een konijn madenziekte heeft, dan kan een dierenarts voorzichtig het vieze haar wegknippen en het gebied schoonmaken. Als een konijn een medische aandoening heeft (zoals een gewrichtsaandoening), mobiliteitsproblemen of viezigheid rond zijn achterwerk, kan het nodig zijn om het achterwerk schoon te maken om madenziekte te voorkomen. Uw dierenarts kan het onderliggende probleem opsporen en mogelijk behandelen om de stress te verminderen die het regelmatig schoonmaken van het achterwerk kan veroorzaken.

Het regelmatig borstelen van zowel kortharige als langharige konijnen houdt de vacht in goede conditie, schept een band en is gelijk een controle op verwondingen of ziektes.

Kun je konijnen binnenshuis te houden?

In sommige gebieden is het beter om konijnen binnen te houden in verband met risico’s buitenshuis. Mogelijke risico’s zijn o.a. extreme weersomstandigheden (te warm, te koud of te nat), de dreiging van roofdieren en kans op ziektes. Waar konijnen ook worden gehouden, het verblijf moet in hun basisbehoeften voorzien. Dit betekent voldoende ruimte om te huppelen, graven en foerageren. Binnen kan dit worden bereikt door een bodembedekking te geven om in te graven en speelgoed om mee te spelen. Er moeten schuilplaatsen zijn, een plek om te slapen en het voer kan op verschillende plekken worden gelegd, zodat ze kunnen foerageren. Mensen die hun konijnen binnen houden geven aan dat ze gevoel hebben dat ze een betere band met hun konijnen hebben en daardoor beter voor ze kunnen en willen zorgen.

Eten konijnen wortels?

Hoewel konijnen wortels eten en ze lekker vinden, is het beter om niet te veel te geven. Dit komt omdat wortels meer suiker bevat dan andere groenten en dit kan schadelijk zijn voor het gebit. Suikerhoudend voedsel kan ook de spijsvertering van een konijn verstoren, waardoor er plakpoep kan ontstaan die aan de achterkant vast komt te zitten. Als dit gebeurt,is het konijn ook vatbaar voor madenziekte, wat een ernstige aandoening is die dringend behandeld moet worden door een dierenarts. Een voordeel van wortels is dat ze er goed op moeten kauwen en dit is een essentieel voor konijnen vanwege hun constant groeiende tanden. Maar het is beter om op hooi te kauwen, omdat het lange vezels bevat en goed is voor de spijsvertering. Vruchtboomtakken zijn ook ideaal om op te kauwen en hebben ook de voorkeur boven wortels.

Wanneer slapen konijnen?

Als prooidieren slapen konijnen vaak vrij licht, hoewel ze ook overdag of ’s nachts perioden van diepere slaap hebben. Als ze samen leven met andere konijnen kunnen ze dieper slapen, omdat ook de andere konijnen alert zijn op bedreigingen. Konijnen zijn het wakkerst bij zonsopgang en zonsondergang (wat betekent dat ze schemerdieren zijn). Het schemerlicht helpt hen waarschijnlijk om zich veiliger te voelen. Alle konijnen ‘slapen’ ongeveer 11 uur per etmaal. Ongeveer een kwart van deze tijd wordt besteed aan doezelen, ongeveer tweederde is diepe slaap en de rest is lichte slaap. Konijnen kunnen slapen met hun ogen open of gesloten en zittend of liggend. Het is dus lastig om te bepalen of ze daadwerkelijk slapen, doezelen of wakker zijn. En doordat ze zo waakzaam zijn, is het moeilijk om ze op een dutje te betrappen!

Moet ik mijn konijnen vitamines geven?

Als een gezond konijn dagelijks een portie voeding krijgt uit de assortimenten Supreme Science Selective of Tiny Friends Farm (naast onbeperkt vers hooi, een handje vol bladgroenten en water), hebben ze waarschijnlijk geen extra vitaminesupplementen nodig. Konijnenvoer van goede kwaliteit – meestal brokjes of gemend voer – bevat toegevoegde vitamines en mineralen om de voedingsstoffen die al door de andere ingrediënten worden geleverd in evenwicht te brengen. Een uitzondering kunnen konijnen zijn die binnen worden gehouden en die onvoldoende zonlicht krijgen, wat nodig is om vitamine D te maken, of konijnen die buiten in hokken worden gehouden zonder voldoende daglicht. Deze konijnen hebben mogelijk een tekort aan vitamine D en hebben een supplement nodig. Konijnen die een onevenwichtige voeding krijgen, met onvoldoende hooi, kunnen ook een tekort hebben aan een aantal voedingsstoffen. In tegenstelling tot cavia’s hoeven konijnen geen vitamine C in hun voeding te krijgen, omdat ze dit in hun lichaam kunnen maken van andere voedingsstoffen.

Hoe kun je zien of een konijn vlooien heeft?

Bij lichte of witte konijnen is het relatief eenvoudig om vlooien te spotten – ze zijn 1-2 mm lang, zwart van kleur en bewegen snel. Vlooien besteden echter niet veel tijd op het konijn, dus zelfs als uw konijn vlooien heeft, ziet u misschien niet altijd een levende vlo – zeker niet als het een donkere vacht heeft. Vlooienpoepjes zijn gemakkelijker te herkennen – die zien eruit als kleine donkere korrels, die op een natte, witte doek roodbruin lijken (aangezien vlooienpoepjes opgedroogd bloed bevatten). Haaruitval en krabben kunnen erop duiden dat uw konijn vlooien heeft, maar soms worden er geen tekenen gezien totdat de vlooienplaag behoorlijk ernstig is. U kunt u konijnen controleren op parasieten, zoals vlooien, door ze regelmatig te borstelen. Gebruik altijd een vlooienbehandeling die geschikt is voor konijnen – uw dierenarts kan u advies geven over de behandeling en preventie.

Moeten konijnen in paren worden gehouden?

Ja! Konijnen kunnen het beste in paren of zelfs in kleine groepen worden gehouden. Ze verzorgen elkaar, eten samen en slapen samen. Samen zijn met andere konijnen biedt hen gezelschap en ook veiligheid – twee of meer konijnen zien en horen meer bij eventueel dreigend gevaar. Een gecastreerd mannetje en vrouwtje is vaak een goede combinatie. Konijnen die jong zijn gekoppeld, gaat vaak goed, ook op de lange termijn. Het is vrij traumatisch voor een konijn om gescheiden te worden van een ander konijn waarmee het een band heeft. Het kan voor konijnen al geruststellend zijn om een ander konijn te zien, horen of ruiken, dus nieuwe koppelingen kunnen geleidelijk worden gemaakt door konijnen naast elkaar te plaatsen. Koppelen is vaak gemakkelijker in de winter, maar het kan op elk moment in het jaar worden gedaan. Een konijn mag nooit voor een langere periode alleen zitten!

Moeten konijnen op hout kauwen?

Het is zeker waar dat konijnen moeten kauwen, maar dat hoeft niet op hout te zijn. In feite is het heel belangrijk dat konijnen elke dag op hooi en/of vers gras kauwen – bij voorkeur dagelijks een portie ter grootte van hun eigen lichaam. Naast het voordeel dat kauwen de constant groeiende tanden van een konijn afslijt, levert hooi ook lange vezels die helpen hun spijsvertering gezond te houden. Als u uw konijnen hout geeft om op te kauwen, zijn fruitboomtakken een goede keuze.

contact-us-rabbits

Meer weten?

Voor meer informatie over konijnen kunt u contact met ons opnemen en ons team van kleine huisdierenexperts helpt u graag verder. Echter, als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw konijn, adviseren wij u onmiddellijk een dierenarts te raadplegen.