De band die u met uw huisdieren vormt, is uniek – niemand kan ze zo goed begrijpen als u, en daarom kan het moeilijk en verdrietig zijn om ze kwijt te raken. Als u dit leest kort nadat u uw kleine huisvriend bent kwijtgeraakt, weet dan dat we begrijpen hoe persoonlijk de band tussen u en uw huisdier is.

Omgaan met het verdriet

Het kan moeilijker zijn om een konijn, cavia of hamster te verliezen, omdat mensen vaak eerder uw verdriet begrijpen wanneer een hond of kat sterft, dan wanneer een kleiner huisdier sterft. Wij begrijpen hoe moeilijk het kan zijn om een huisdier te verliezen, ongeacht hun grootte.

Als u een huisdier kwijtraakt, weet u misschien niet hoe u zich moet voelen, maar het is belangrijk om te erkennen wat er is gebeurd. We gaan allemaal op verschillende manieren met verdriet om, en u moet uzelf toestaan om de emoties die u voelt te voelen. Iedereen reageert anders op verlies, en als er iets verdrietigs gebeurt, is het vaak lastig om het te verwerken.

Als u moeite heeft om met de dood van uw geliefde huisdier om te gaan, kan het echt helpen om troost te zoeken bij de mensen om u heen, zoals familie en vrienden. Er zijn ook manieren waarop u uw huisdier kunt herdenken – u kunt hem of haar ergens speciaal te begraven, of foto’s en herinneringen neer zetten om hem of haar dicht bij u te houden.

Rainbow

De moeilijke beslissing nemen

Soms sterven onze huisdieren omdat we de beslissing hebben genomen om een einde te maken aan hun lijden. Dit is voor niemand een gemakkelijke beslissing en uw dierenarts kan u bij dit uitdagende proces begeleiden.

Of de dood van uw huisdier nu plotseling of verwacht komt, het maakt de beslissing om een eind aan het lijden van uw huisvriend te maken er niet gemakkelijker op. U kent uw dier beter dan wie dan ook, en daarom bent u vaak de eerste die merkt wanneer hij of zij lijdt.

Het kan lastig zijn om bij het nemen van deze moeilijke beslissing niet te denken aan ‘wat als’, maar dat helpt vaak niet. Het kan wel helpen om uw gevoelens en gedachten te bespreken met uw dierenarts.

Stroking a Rabbit

Hoe kunt u uw andere dieren helpen

Konijnen en cavia’s vormen een sterke band met hun levensgezellen, dus het verlies daarvan is voor hen een traumatische ervaring. Als u momenteel het verlies van een konijn of cavia verwerkt die niet alleen leefde, is het heel belangrijk om ook in de gaten te houden hoe het met hun levensgezel gaat.

Vooral konijnen kunnen rouwen, net als mensen – en tijdens het rouwen zijn ze vaak rustiger dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van een vriend accepteren. Als u ertoe in staat bent, kan het helpen om het achtergebleven konijn tijd te geven met het lichaam van het overleden konijn. Omdat er geen reactie meer komt van het lichaam, gaat het overgebleven konijn begrijpen dat zijn/haar levensgezel er niet meer is. Als dit niet mogelijk is, besteedt dan extra aandacht aan het gedrag van uw konijn en breng, als hij/zij dit wenst, veel tijd met hem/haar door om zo aan het verlies te wennen.

Veel sociale dieren, zoals konijnen, zijn niet gelukkig als ze alleen leven en u kunt overwegen om een nieuwe vriend te vinden. Probeer u niet schuldig te voelen over het snel ‘vervangen’ van een huisdier – u zet het welzijn van uw overgebleven huisdier op de eerste plaats.

Het koppelingsproces kan langzaam gaan. Neem de tijd, zodat iedereen meer tijd heeft om zich aan te passen. Hieronder vindt u enkele tips.

Verder gaan

Veel mensen hebben moeite met ‘verder gaan’, omdat ze denken dat ze daarmee het verlies van hun huisdier hebben overwonnen – maar dat is niet het geval. Er zijn veel manieren waarop u zich nog steeds dicht bij uw huisdier kunt voelen en het kan herdenken, terwijl u ook door gaat met uw leven.

Na het verlies van een dierbare wordt het verdriet na verloop van tijd beter beheersbaar. Als u moeite heeft om het verlies van uw huisdier te verwerken, zijn er andere mensen die het zullen begrijpen, dus zoek hulp wanneer u het nodig heeft.