De band die u vormt met uw huisdier is uniek – niemand begrijpt ze zo goed als u, en daarom kan het moeilijk en verdrietig zijn om ze te verliezen. Als u dit leest kort nadat u uw kleine vriend heeft verloren, weet dan dat we begrijpen hoe sterk de band tussen u en uw huisdier kan zijn.

Omgaan met het verdriet

Het kan moeilijker zijn om een konijn, cavia of hamster te verliezen, omdat mensen vaak wel het verdriet van het verlies van een hond of kat begrijpen, maar niet altijd als een kleiner dier sterft. Wij begrijpen hoe moeilijk het kan zijn om een huisdier te verliezen, ongeacht hun grootte.

In deze moeilijke tijd, is het misschien lastig om te weten hoe u zich moet voelen, maar het is belangrijk te erkennen wat er is gebeurd. We gaan allemaal op verschillende manieren met verdriet om, en u moet uzelf toestaan de emoties te voelen die u op dat moment voelt. Iedereen reageert anders op verlies en als er iets verdrietigs gebeurt, kan het op dat moment vaak moeilijk zijn om het te verwerken.

Als u het gevoel heeft dat u worstelt met de dood van uw huisdier, kan het echt helpen om contact te zoeken met de mensen om u heen – zoals familie en vrienden. U kunt uw huisdier ook herdenken door hem/haar op een speciale plek te begraven, door foto’s te plaatsen of herinneringen dicht bij u te bewaren.

Rainbow

De moeilijke beslissing nemen

Het komt voor dat onze huisdieren sterven omdat we de beslissing hebben moeten nemen om een einde te maken aan hun lijden. Dit is voor niemand een gemakkelijke beslissing en uw dierenarts kan u hierin ondersteunen.

Of de dood van uw huisdier nu plotseling is of verwacht werd, het maakt de beslissing om een einde te maken aan het lijden er niet gemakkelijker op. U kent uw dier als geen ander en daarom bent u vaak de eerste die herkent wanneer ze lijden.

Het is lastig om niet aan ‘wat als’ te denken bij het nemen van zo’n moeilijke beslissing, maar dit helpt vaak niet om het verlies te verwerken. Het kan wel helpen om tijdens dit proces uw gedachten en gevoelens met uw dierenarts te bespreken.

Stroking a Rabbit

Hoe u uw andere huisdieren kunt helpen

Konijnen en cavia’s vormen een sterke band met hun metgezellen, dus het verlies van hun maatje kan voor hen een traumatische ervaring zijn. Als u momenteel het verlies verwerkt van uw konijn of cavia die samenwoonde met een ander, is het belangrijk om ook te bedenken hoe hun partner zich zou kunnen voelen.

Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel. Als dit niet mogelijk is, kan het helpen om extra aandacht te besteden aan het gedrag van uw konijn en extra tijd met hem/haar door te brengen. Dit helpt hem/haar misschien om te wennen aan het verlies.

Veel zeer sociale dieren, zoals konijnen, leven niet graag alleen en u kunt overwegen om hem/haar aan een nieuw maatje te koppelen. Misschien al voordat u er zelf emotioneel echt klaar voor bent. Probeer u niet schuldig te voelen over het snel ‘vervangen’ van een huisdier en probeer te onthouden dat u het welzijn van uw huidige huisdier op de eerste plaats zet.

Het koppelingsproces kan langzaam gaan en het is goed om hier de tijd voor te nemen, zodat iedereen zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie. We geven u hier enkele tips.

rabbit-pair

Hoe kunt u een vriend helpen die net een huisdier heeft verloren

Vrienden en familie zijn zich vaak zeer bewust van de gevoelens van verlies na het overlijden van een hond of kat, maar beseffen soms niet dat het verlies van een konijn, cavia of ander klein huisdier net zo erg kan zijn. Hoewel de gevoelens die we hebben na het overlijden van een huisdier zeer persoonlijk zijn, mag nooit worden onderschat hoe sterk de band tussen eigenaren en hun kleine huisdieren kan zijn.

Als u een vriend heeft die onlangs een konijn, cavia of hamster heeft verloren, wilt u hem misschien graag helpen om het verlies te verwerken, maar misschien weet u niet goed hoe. Hieronder geven wij enkele tips.

 1. Neem de tijd om te luisteren
  Veel mensen hebben moeite om het verdriet te begrijpen dat een baasje kan voelen na het verlies van hun trouwe viervoeter, vooral als het gaat om onze kleinere huisdieren. Gewoon een luisterend oor bieden, kan uw vriend al helpen. Moedig uw vriend of vriendin aan om over hun huisdier te praten en haal, indien mogelijk, samen herinneringen op.
 2. Biedt uw hulp aan
  Vraag uw vriend of u iets kunt doen om hem door deze moeilijke tijd te helpen. U kunt het volgende aanbieden:
  * Praktische hulp met dagelijkse dingen
  * Eventuele afspraken te maken met hun dierenarts of het dierencrematorium
  * Informatie op te zoeken over rouwverwerking bij huisdieren
 3. Het “juiste” zeggen
  Het kan moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden om een vriend te troosten. Erkennen dat hun huisdier een geliefd lid van het gezin was en hun trouwe viervoeter bij naam noemen, is een goede start. De troostende woorden zullen heel persoonlijk zijn, maar wees ook niet bang voor stilte; gewoon bij hen zijn is soms al genoeg.
comfort

Hoe kunt u een kind helpen die net een huisdier heeft verloren

Het verlies van een dierbaar huisdier kan het eerste verdriet zijn dat een kind ervaart en het kan dus lastig zijn om te weten hoe u hem of haar kunt helpen om met hun emoties om te gaan. Hoe een kind met het verlies omgaat, hangt sterk van de leeftijd af:

 • Jonger dan 2 jaar – ze zullen weinig begrip hebben van het concept van de dood, maar ze kunnen de aanwezigheid van hun trouwe viervoeter missen en zullen de emoties van oudere leden van het huishouden oppikken
 • 2-4 jaar oud – ze zullen een beperkt begrip hebben van het concept van de dood, maar zullen moeite hebben om te begrijpen dat het permanent is
 • 5-9 jaar oud – ze zullen nieuwsgierig worden naar de dood en zullen waarschijnlijk veel vragen stellen
 • Ouder dan 9 jaar – ze zullen oud genoeg zijn om de dood te begrijpen, inclusief zijn permanentie

Hieronder volgen een paar tips die, ongeacht de leeftijd van het kind, nuttig kunnen zijn:

 1. Gebruik duidelijke woorden
  Het is altijd het beste om volledig eerlijk te zijn tegen een kind over het verlies van een huisdier en verzachtende woorden, zoals ‘weggegaan’ of ‘ingeslapen’, te vermijden om verwarring te voorkomen. Hoewel het schokkend kan zijn, zal het gebruik van woorden als dood of gestorven ervoor zorgen dat er geen misverstanden ontstaan.
 2. Praat over doodgaan en benoem hun angsten
  Na het verlies van een huisdier kan het nuttig zijn om een algemeen gesprek over doodgaan te voeren, en te erkennen dat hun huisdier niet langer lijdt of pijn heeft. Vraag uw kind naar eventuele zorgen over de dood van zijn huisdier.
 3. Moedig het kind aan om over zijn/haar gevoelens te praten
  Het kan helpen om over hun gevoelens te praten en hen te laten weten dat het normaal is om verdrietig of boos te zijn. Het is ook belangrijk om hen te laten weten dat ze zich na verloop van tijd beter zullen gaan voelen en dat dit ook in orde is.
 4. Deel mooi herinneringen
  Als ze er klaar voor zijn, moedig ze dan aan om zich te focussen op de gelukkige tijden die ze met hun huisdier hebben gedeeld. Een doosje met herinneringen kan hierbij helpen; het kan worden gevuld met tekeningen, het favoriete speeltje van hun huisdier of zelfs een pluk haar.
adult comforting child

Verder gaan

Veel mensen hebben moeite met “verder gaan”, omdat ze denken dat dit betekent dat ze het verlies van hun huisdier hebben overwonnen – maar dit is helemaal niet het geval. Er zijn veel manieren waarop u zich nog steeds dicht bij uw huisdier kunt voelen en veel aan hem denkt, terwijl u ook verder kunt gaan met uw leven. Na verloop van tijd wordt het verdriet beter beheersbaar. Als u moeite heeft om het verlies van uw huisdier te verwerken, zoek dan hulp, er zijn andere mensen die het zullen begrijpen!